Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u utorak, 17. oktobra, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba „Tradicija vašara u Srbiji“. Izložba je rezultat rada 24 etnologa iz 18 muzejskih institucija naše zemlje među kojima su i kustosi zrenjaninskog muzeja, mr Rajka Grubić i Branka Sikimić. Narodni muzej Zrenjanin je deveti domaćin ove putujuće izložbe koja je priređena u okviru Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije. Njenu realizaciju omogućilo je Ministarstvo za kulturu i informisanje.

Izložba se sastoji od postera i fotografija i taj deo izložbe putuje od muzeja do muzeja, a svaki muzej u koji izložba dođe, prikazuje svoje etnološke predmete koji su kupljeni na vašarima ili su se svojevremeno prodavali na vašarima.

Koliko su vašari zapravo važan društveno-ekonomski fenomen govori i činjenica da je Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije odabrala baš vašare kao temu svoje prve zajedničke izložbe. Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas. Radi se o arhivalijama, fotografijama i video-zapisima nastalim od sredine 20. veka do današnjih dana. Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ nastala je sa idejom da se deo ove građe objedini i prikaže najširoj javnosti. Takođe, želja sekcije je bila i da promoviše praksu zajedničkog rada u oblasti prezentacije kulturnog nasleđa.

Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin biće upotpunjena eksponatima iz zbirke Etnološkog odeljenja. Publici će biti dostupna do 15. novembra, kada izložba nastavlja svoj put. Ona je najbolji prikaz zašto su još tridesetih godina dvadesetog veka etnolozi prepoznali vašare kao jedan društveni i privredni fenomen koji, i nakon tradicije duže od dva veka, nastavlja da oko šatre, ringišpila i liciderskih srca okuplja mase ljudi.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti