Изложба „Традиција вашара у Србији“

У Малом салону Народног музеја Зрењанин, у уторак, 17. октобра, са почетком у 19 часова биће свечано отворена изложба „Традиција вашара у Србији“. Изложба је резултат рада 24 етнолога из 18 музејских институција наше земље међу којима су и кустоси зрењанинског музеја, мр Рајка Грубић и Бранка Сикимић. Народни музеј Зрењанин је девети домаћин ове путујуће изложбе која је приређена у оквиру Етнолошке секције Музејског друштва Србије. Њену реализацију омогућило је Министарство за културу и информисање.

Изложба се састоји од постера и фотографија и тај део изложбе путује од музеја до музеја, а сваки музеј у који изложба дође, приказује своје етнолошке предмете који су купљени на вашарима или су се својевремено продавали на вашарима.

Колико су вашари заправо важан друштвено-економски феномен говори и чињеница да је Етнолошка секција Музејског друштва Србије одабрала баш вашаре као тему своје прве заједничке изложбе. Током претходних деценија етнолози запослени у музејима су прикупили вредну грађу о најзначајнијим вашарима на нашим просторима, а многи то чине и данас. Ради се о архивалијама, фотографијама и видео-записима насталим од средине 20. века до данашњих дана. Изложба „Традиција вашара у Србији“ настала је са идејом да се део ове грађе обједини и прикаже најширој јавности. Такође, жеља секције је била и да промовише праксу заједничког рада у области презентације културног наслеђа.

Изложба у Народном музеју Зрењанин биће употпуњена експонатима из збирке Етнолошког одељења. Публици ће бити доступна до 15. новембра, када изложба наставља свој пут. Она је најбољи приказ зашто су још тридесетих година двадесетог века етнолози препознали вашаре као један друштвени и привредни феномен који, и након традиције дуже од два века, наставља да око шатре, рингишпила и лицидерских срца окупља масе људи.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности