Изложба радова сликара Зорана Тешановића „Молекули лепше будућности“

Изложба радова сликара Зорана Тешановића под називом „Молекули лепше будућности“ биће отворена у четвртак, 9. јуна 2022, у 20 часова у Салону Народног музеја Зрењанин. На изложби ће се наћи одабрани радови  из опуса овог уметника,  разврстани (подељени) у неколико засебних тематских целина. Најзаступљенија ће бити актуелна продукција. Поставка је конципирана као хуморна и иронична рефлексија на време у коме живимо. Надлежни кустос изложбе је Душан Маринковић, виши кустос зрењанинског музеја.

„Када је уметник дуго присутан на ликовној сцени, потпуно је нормално да провери колико је његов опус релевантан у данашњем времену. Да ли савремена осећајност живи у његовом делу. Идеје не би смеле да се током времена деформишу, него да се спонтано и неометано развијају. За праву, велику ретроспективу још је рано, али за једно могуће, сериозно ишчитавање пређеног пута, кроз избор радова свакако је добар тренутак“ каже Тешановић уочи отварања изложбе у Народном музеју Зрењанин.

Биографија: Зоран Тешановић рођен је 1961. године у Зрењанину. Студије сликарства завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду 1988. године у класи професора Радомира Рељића. Последипломске студије на истом факултету, завршио је 1993. године. Члан је УЛУС-а од 1988. године. До сада је имао двадесет самосталних изложби у најзначајнијим галеријама у земљи. Учествовао је на многим групним изложбама које презентују савремену ликовну сцену Србије у земљи и иностранству. Радови Зорана Тешановића налазе се у важним приватним и музејским колекцијама. Добио је неколико значајних награда и признања из области ликовних уметности. Ради као слободни уметник. Живи у Сечњу.

У тексту каталога изложбе проф. др Никола Шуица је записао:

„Зоран Тешановић наставио је да ниже колоплете мотивских фигуративних разлагања, да продубљује иронијске ребусе и заводљива пружања уведених реквизита. Његова уметност је већ дуже од три деценије прочишћено завештање с једне стране, традиције искошеног осматрања света, а са друге и суптилне надградње општих околности. Питорескна и стилизована авантура суочених контраста сликарски је доследно утемељена ка колоплету предметних опажајних доказа. Очигледан је Тешановићев  стрпљиви ритам поигравања на рушевинама неке давне идилично очекиване завршнице метафоричних молекула.“

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности