Изложба „Елекова фабрика – 110 година шећеране у Зрењанину“

Изложба „Елекова фабрика – 110 година шећеране у Зрењанину“ биће отворена у среду, 18. августа 2021. године, са почетком у 12 часова у простору Малог салона Народног музеја Зрењанин. Изложба ће бити отворена у склопу обележавања комеморације поводом осамдесете годишњице депортације Јевреја из Зрењанина и Баната. Организатор је Јеврејска општина Зрењанин, а аутори изложбе су Ференц Немет, Аница Драганић и Мариа Силађи. Надлежни кустос је Биљана Димкић Крчмар, историчарка уметности у Народном музеју Зрењанин.

Текст о изложби:

Врстан стручњак за гајење шећерне репе и њену прераду, чешки Јеврејин, Виктор Елек у Велики Бечкерек (Нагyбецскерек) је пристигао 1911. године, пре 110 година, на позив оснивача Фабрике шећера, како би својим радом оснажио тим стручњака који се већ формирао око нове фабрике у изградњи. Марљивим и стручним радом убрзо је дошао на чело овог индустријског предузећа, те је међу бечкеречанима постао синоним за шећерану, коју су убрзо прозвали Елековом фабриком.

Комплекс Фабрике шећера у Великом Бечкереку изграђен је 1911. године, према амбициозном пројекту реномираног чешког архитекте Виктора Бенеша, на периферном потезу између реке Бегеј и железничке станице Фабрика. Следећи најактуелније урбанистичке идеје оног времена, Бенеш је креирао изузетну просторно-функционалну целину, постављајући веома високе програмске, технолошке, естетске, па и еколошке, стандарде у области пројектовања индустријских предузећа. Бечкеречка шећерана, у сваком погледу конципирана у складу са ондашњим европским трендовима, важила је за најмодернију фабрику у региону током неколико потоњих деценија.

Пројекат су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Јеврејска општина Зрењанин, Платформа за студије културе CULTstore и Culture Mode.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности