Izložba “Art dijalog – fotografije Vukice Mikače i pasteli Dejana S. Bogojevića

Od utorka, 27. aprila 2021. godine, u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin biće dostupna izložba “Art dijalog – fotografije Vukice Mikače i pasteli Dejana S. Bogojevića”. Izložba obuhvata 14 umetničkih radova – sedam fotografija i sedam pastela. Po rečima istoričarke umetnosti dr Zoje Bojić, izložba “Art dijalog” predstavlja kolekciju pomenutih autora koja bi se mogla zvati i “živa priroda” jer odiše životom. Plodovi palme u raskošnim kadrovima (fotografije) i predstave životinja (kolekcija pastela) zajedno čine jedinstvenu temu prikazivanja onoga što je živo, što diše. Zajedno ova dela predstavljaju skladnu simbiozu, likovnu kompatibilnost, duhovit dijalog izmedju fotografa i slikara i upućuju posmatrača da se divi i čudi svetu oko nas.
Izložbu organizuje Narodni muzej Zrenjanin u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom Zrenjanina. Izložba će biti dostupna do 8. maja 2021. godine, a nadležni kustos je Ivana Arađan, istoričar umetnosti.

Biografije:

Vukica Mikača Lovren

Član je ULUPUDS-a i sekcije likovnih umetnika fotografije. Izlagala je u Njujorku, u zgradi UN, Rimu, Cirihu, Atini, Beogradu, Baru, Skoplju i drugim gradovima u Srbiji i regionu. U Solunu, kulturnoj prestonici Evrope 1997. predstavljala je zemlju sa izložbom “On the high heels”. Dobitnica je Zlatnih plaketa FSJ, FSS, nagrade Mercedesa, godišnjih nagrada Ulupuds-a.

Fotografije joj se nalaze u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, Međunarodnom kulturnom centru u Beogradu, Zavičajnom muzeju u Baru. Učesnica je mnogih ULUPUDS-ovih izložbi, bijenala i trijenala u Srbiji i inostranstvu.

Sarađivala je sa Ateljeom 212, pozorištem “Boško Buha” i mnogim redakcijama. Učesnica je mnogih kolonija, među kojima i u Ečkoj 2019. godine. Dobitnica je Zlatnog beočuga 2019. godine za trajni doprinos kulturi. Ima status samostalog umetnika. Živi i radi u Beogradu.

Dejan S. Bogojević

Član je ULUPUDS-a, Slikarsko-grafičke sekcije. Slikar i multimedijalni umetnik.
Izlaže samostalno i kolektivno od 1995. godine u Beogradu, Nišu, Skoplju, Njujorku, Torontu, Solunu, Rumi, Novom Sadu, Šapcu i drugim gradovima u Srbiji i regionu. Učestvovao je u Zagrebu na Prvom međunarodnom bijenalu nakita 2009. godine. Redovni je učesnik ULUPUDS-ovih Majskih izložbi, izložbi u beogradskom Singidunumu, Bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, Majdanarta, Konkursa “30 x 30” u Zrenjaninu, izložbi Artcentra u Beogradu.

Kao član Artforuma učestvovao je na likovnim kolonijama na Kosovu i Metohiji. Studijski je boravio i radio u Americi. Dobitnik je Otkupne nagrade The Hudson–Neva Exchange Gallery, Njujork 1998. Dobitnik je nagrade u Kanadi – The Best In Category Traditional, Toronto. Ima status slobodnog umetnika. Živi i radi u Beogradu.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti