Изложба “Арт дијалог – фотографије Вукице Микаче и пастели Дејана С. Богојевића

Од уторка, 27. априла 2021. године, у Холу Народног музеја Зрењанин биће доступна изложба “Арт дијалог – фотографије Вукице Микаче и пастели Дејана С. Богојевића”. Изложба обухвата 14 уметничких радова – седам фотографија и седам пастела. По речима историчарке уметности др Зоје Бојић, изложба “Арт дијалог” представља колекцију поменутих аутора која би се могла звати и “жива природа” јер одише животом. Плодови палме у раскошним кадровима (фотографије) и представе животиња (колекција пастела) заједно чине јединствену тему приказивања онога што је живо, што дише. Заједно ова дела представљају складну симбиозу, ликовну компатибилност, духовит дијалог измедју фотографа и сликара и упућују посматрача да се диви и чуди свету око нас.
Изложбу организује Народни музеј Зрењанин у сарадњи са Фотографским документационим центром Зрењанина. Изложба ће бити доступна до 8. маја 2021. године, а надлежни кустос је Ивана Арађан, историчар уметности.

Биографије:

Вукица Микача Ловрен

Члан је УЛУПУДС-а и секције ликовних уметника фотографије. Излагала је у Њујорку, у згради УН, Риму, Цириху, Атини, Београду, Бару, Скопљу и другим градовима у Србији и региону. У Солуну, културној престоници Европе 1997. представљала је земљу са изложбом “On the high heels”. Добитница је Златних плакета ФСЈ, ФСС, награде Мерцедеса, годишњих награда Улупудс-а.

Фотографије јој се налазе у колекцијама Музеја примењене уметности у Београду, Музеју позоришне уметности Србије, Међународном културном центру у Београду, Завичајном музеју у Бару. Учесница је многих УЛУПУДС-ових изложби, бијенала и тријенала у Србији и иностранству.

Сарађивала је са Атељеом 212, позориштем “Бошко Буха” и многим редакцијама. Учесница је многих колонија, међу којима и у Ечкој 2019. године. Добитница је Златног беочуга 2019. године за трајни допринос култури. Има статус самосталог уметника. Живи и ради у Београду.

Дејан С. Богојевић

Члан је УЛУПУДС-а, Сликарско-графичке секције. Сликар и мултимедијални уметник.
Излаже самостално и колективно од 1995. године у Београду, Нишу, Скопљу, Њујорку, Торонту, Солуну, Руми, Новом Саду, Шапцу и другим градовима у Србији и региону. Учествовао је у Загребу на Првом међународном бијеналу накита 2009. године. Редовни је учесник УЛУПУДС-ових Мајских изложби, изложби у београдском Сингидунуму, Бијенала уметности минијатуре у Горњем Милановцу, Мајданарта, Конкурса “30 x 30” у Зрењанину, изложби Артцентра у Београду.

Као члан Артфорума учествовао је на ликовним колонијама на Косову и Метохији. Студијски је боравио и радио у Америци. Добитник је Откупне награде The Hudson–Neva Exchange Gallery, Њујорк 1998. Добитник је награде у Канади – The Best In Category Traditional, Торонто. Има статус слободног уметника. Живи и ради у Београду.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности