Европска ноћ музеја – Програм

17–24ч Салон – Изложба Музеја Војводине „Стрма равница. Сто година од колонизације Војводине 1921. године” проистекла као резултат теренског истраживања у преко 30 места широм Војводине, представља један век живота колонистичке популације на војвођанским просторима. На поставци су представљена одликовања, оружја, докумената, народне ношње, као и пољопривредна радила, алати, покућство и фотографије.

18ч – Хол – Отварање изложбе „Добро јутро драге колеге” – изложба цртежа Артура Момирова

Радећи као техничар за конзервацију у Народном музеју Зрењанин, Артур Момиров је последњих година помагао чуварској служби у преподневној смени. Сваког јутра је дочекивао запослене зрењанинског музеја цртежом уз који би готово обавезно била и нека мотивациона порука, размишљање или цитат. По одласку у пензију Артур Момиров је цртеже сачувао и њих осамдесетак ће у виду ове необичне изложбе бити представљени публици зрењанинског музеја. Аутор: Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности.

19ч – Мали салон – Отварање изложбе „Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког одељења 2000–2021”

Изложба пружа осврт на комплексан музејски рад који обухвата прикупљање, проучавање и репрезентовање културног наслеђа, али и припајање набављених предмета у већ формиране збирке Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин. Поклони Народном музеју Зрењанин и примерци вредних предмета које је ова културна институција откупила у овом периоду биће представљени на изложби. У питању су предмети који се истичу својом репрезентативношћу, временом настанка или занимљивим детаљима о њиховој употребној функцији. Ауторка: Бранка Сикимић, виши кустос-етнолог.

17–24ч – стална поставка Збирке примењене уметности – Камерна поставка “Британско стакло”

У оквиру пројекта Стаклена витрина месеца, обележавајући Међународну годину стакла, у Европској ноћи музеја камерна поставка посвећена британском стаклу садржи производе компанија Едварда Болтана и Џорџа Давидсона са краја 19. века. Акценат је на предметима из чувених серија као што су Бисерни низ и Јагорчевина које је осмислио Томас Давидсон (1860–1937). Предмети су настали пресовањем у уранжутој и азурноплавој боји са деловима вишег рељефа који су опализирани. У питању су регистровани дизајни који су стекли велику популарност широм Европе. Аутор: Дејан Воргић, кустос-историчар уметности.

17–24ч – први спрат Музеја – Салон-кабинет породице Варади од Европске ноћи музеја биће богатији за једну фотографију насталу 2. јула 1905. године. На фотографији прославе 20-годишњице матуре (матуранати из 1885) налазе се др Имре Варади, као и деда књижевника Ивана Ивањија. Фотографија је историјски извор првог реда јер садржи и потписе особа које се налазе на њој.

Легат породице Варади од 2016. године чини део сталне поставке Народног музеја Зрењанин. Породица Варади је једна од најугледнијих мађарских породица из Зрењанина (Петровграда, Великог Бечкерека) која је континуирано била присутна кроз читав 20. век у историјској прошлости нашег града. Адвокатску канцеларију основао је др Имре Варади 1893. године и она је перманентно радила све до 2014, када је затворена.

17–24ч – први спрат Музеја – Камерна поставка „Хенди“ спорт у Ноћи музеја

На камерној поставци, смештеној испред Собе историје спорта, биће представљени резултати 13 година рада зрењанинског спортског клуба за децу и омладину са сметњама у развоју. Публика може да види медаље, награде, као и признања овог клуба. Кустос поставке: Биљана Димкић Крчмар, историчар уметности.

17–24ч – други спрат Музеја – Камерна поставка „Разноврсност биљних семена и њихова моћ”

У богатој ботаничкој збирци Природњачког одељења Народног музеја Зрењанин, налази се јединствена збирка семена настала на Државном институту за примењену ботанику у Хамбургу. На основу истраживања историјата збирке семена, претпоставља се да је 1935. године збирку наручила Земљорадничка задруга Аграрија из Новог Сада. Како је у то време постојала испостава задруге у Великом Бечкереку, могуће је да је тада доспела у наш град. Збирка семена састоји се од десет кутија у облику књига у којима се налазе флашице са семенима. Укупан број флашица са семенима је 491. и садрже семена четрнаест редова и петнаест породица. Ауторка: Наташа Кнежевић, виши кустос-биолог

17–24ч – други спрат Музеја – Камерна поставка „Апарат за вештачки пнеумоторакс”

Из богате Етнолошке збирке Народног музеја Зрењанин биће представљен апарат који се користио за лечење плућних болести. Апарат за вештачки пнеумоторакс је терапијска и дијагностичка метода која је први пут примењена у лечењу туберкулозе на почетку 20. века. Ову методу је заменио савремени хирушки захват. Предмет је поклонила Специјална болница др Васа Савић, 1996. године. Ауторка: Ксенија Михић, кустоскиња етнолошкиња-антрополошкиња

17–24ч – други спрат Музеја – Камерна поставка „Заједно кроз векове” – заједнички рад Археолошког одељења и Конзерваторске службе на примеру локалитета „Елемир Пескара”

Археолошко-конзерваторска поставка која прати „живот” покретног културног наслеђа, од тренутка њиховог налажења на археолошком локалитету до њихове презентације у изложбеном салону Народног музеја Зрењанин. Захваљујући заједничком раду, мултидисциплинарним приступом, археолози и конзерватори враћају им првобитни изглед, обезбеђују континуитет њиховог постојања, али мењају њихову употребу и контекст, стварајући тако експонате. Аутори: Татјана Петровић, самостални препаратор за конзервацију метала, и Александар Шаламон, кустос-археолог

17–24ч – други спрат Музеја – Камерна поставка “Најстарија сачувана повеља о почасном грађанству из 1859”  – Први пут у историји НМЗ биће јавно приказана повеља из Историјског одељења зрењанинског Музеја о почасном грађанству Георга фон Емануела. Повеља је датирана на 24. август 1859. године, када је Градско веће Великог Бечкерека донело одлуку да му додели статус почасног грађанина за заслуге у изградњи Окружне и градске болнице Царевић Рудолф, која је свечано отворена 4. октобра 1860. године. Ко је био и какве су политичке и друштвене околности довеле до проглашења Георга фон Емануела за почасног грађанина те давне 1859. можете сазнати у току Европске ноћи музеја. Аутор: Срђан Приљева, виши кустос – историчар.

РАДИОНИЦЕ:

17–20ч Салон – „ШКОЛИЦА ТКАЊА” – Радионица за децу узраста 6–10 година

Етнолошка радионица израде мини-таписерија од вуне техником ткања. У оквиру програма учесници ће сазнати шта су, одакле потичу и како се прерађују текстилна влакна, и како изгледа процес производње текстила у домаћој радиности. Аутор и водитељ радионице је Александра Ђукић, кустос етнолог-антрополог.

17–19ч Стална поставка I и II спрат – Радионица „Музејска потрага – Радионица за децу узраста 6-12 година

Проналажењем задатих предмета на сталној поставци Музеја научићете нешто више о њима и нашој историји и традицији. Аутор радионице: Александра Курјак, музејски едукатор.

18–20ч Атријум – Радионица вајања са темом „Моћ музеја     

У оквиру радионице учесници ће вајати по моделу фотографија музејских предмета. Аутори Јелена Гвозденац Мартинов, виши рестауратор, и Татјана Петровић, самостални препаратор за конзервацију метала.

Уз радионицу ће бити и презентација филмова Народног музеја Зрењанин по међународном пројекту Erasmus+ „Train2Sustain”.

КОНЦЕРТИ:

19:30ч – Камерна поставка “Јосиф – 35 година од освајања титуле Хора света!” и наступ “Зрењанинског камерног хора”

На Светском фестивалу хорова у Llangolenu (Велика Британија) 1987. године хор Музичког певачког друштва “Јосиф Маринковић” осваја прву награду у категорији мешовитих хорова и ласкаву титулу “Хор света” у међусобном распевавању хорова победника. Ова награда је тада први пут установљена у историји хорског певања, а хор Јосиф Маринковић обележио је ту историју! У оквиру манифестације “Ноћ музеја” имаћете прилику да након 35 година видите награду – статуету велшког змаја, а том приликом ће вам се својим кратким наступом представити “Зрењанински камерни хор” којим диригује Андреа Поша.

20ч Атријум – Концерт Музичке школе „Јосиф Маринковић” Зрењанин

ПРОГРАМ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ ЗА 10”

уторак, 17. мај – Салон – 19ч – Концерт „Флаута и гитара”

Наступају Весна Митар, флаута, и Амалиа Милер, гитара.

Програм:

David Wolfson – Intrados

Lowell Liebermann – Sonata Op.25

Leo Brouwer – La Mitologia de las aguas

Душан Богдановић – Prelude and Runaway Fugue

среда, 18. мај – Салон  – 19ч – промоција књига „Колонистичка насеља 1920-1940“ и „Кућа и хлеб“ аутора др Милана Мицића

петак, 20. мај – Први спрат Народног музеја Зрењанин – 18ч – Тематско стручно вођење кроз сталну поставку Збирке ликовне уметности НМЗ: „Огледало друштва – Портретно сликарство 19. и 20. века

Аутор: Ивана Арађан, кустос-историчар уметности

 

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности