Dva priznanja Muzejskog društva Srbije za Narodni muzej Zrenjanin

U sredu, 18. maja 2022. godine, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, iz Leskovca su nam stigle lepe vesti. Naime, na Svečanoj skupštini Muzejskog društva Srbije kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin dobili su dva prizanja – nagradu za životno delo dobila je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik, etnolog, dok je nagradu za projekat godine dobila izložba pod nazivom „Merak mi je“ Olivere Skoko, višeg kustosa, istoričara umetnosti.

mr Rajka Grubić u Narodnom muzeju Zrenjanin radi od 1983. godine kao etnolog i iza sebe ima veliki broj stručnih radova, izložbi, projekata, učešća na stručnim skupovima. Autor je brojnih samostanih izložbi među kojima se izdvajaju „Zlatovez i narodni vez” (2016), “Kolo srpskih sestara – Poklonjena kolekcija” (2015), “Narodni vez – Tradicija kao inspiracija” (2013), “Ćilimi iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin” (2011), „120 godina organizovanog zanatstva i preduzetništva u Zrenjaninu” (2005) i dr.

– Sretna sam što sam provela jedan divan radni vek u Narodnom muzeju Zrenjanin i što sam radila sa tri generacije kolega koje sam sam dočekala i ispratila. Srećna sam i što sam sarađivala sa brojnim kolegama iz drugih muzeja. Volela sam svoj posao, uživala u njemu i rezultati su vidni. Hvala vam na ovoj nagradi! – ovim rečima obratila se Rajka Grubić učesnicima Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije.

Izložbu “Merak mi je” – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti NMZ videlo je preko 3.000 posetilaca tokom dva i po meseca trajanja. Organizovan je bogat prateći program koji je obuhvatio stručna vođenja, tematske večeri posvećene uživanju u vinu, hrani, muzici i igri, predavanja, dramski igrokaz sa gimnazijalcima, likovne radionice sa predškolskim i školskim uzrastom, časove filozofije, muzičke nastupe, okupljanja hedonista kao i svakodnevno ostavljanje hedonističkih predloga od strane posetilaca… Zabeležen je veliki broj organizovanih, grupnih poseta kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova naše zemlje i regiona.

– Zaista je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime Mihaila Valtrovića i velika odgovornost za sve ono što ću pokušati da u svom radnom veku pružim. Ono što mogu da izdvojim da mi je značilo u radu na ovoj izložbi jeste iskorak iz sopstvenog muzeja i privilegija da budem u kontaktu sa kolegama iz drugih muzeja koji su bili velika pomoć, pored kolega iz mog muzeja. Velika je čast što su kolege iz komisije prepoznale moj rad. Ovo su trenuci koji mogu da pruže veliku motivaciju za ubuduće. – izjavila je Olivera Skoko povodom nagrade za izložbu godine.

Da podsetimo, Narodni muzej Zrenjanin bio je 2006. godine proglašen muzejom godine od strane Muzejskog društva Srbije povodom nove stalne postavke i velikog broja programskih aktivnosti.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti