Два признања Музејског друштва Србије за Народни музеј Зрењанин

У среду, 18. маја 2022. године, када се обележава Међународни дан музеја, из Лесковца су нам стигле лепе вести. Наиме, на Свечаној скупштини Музејског друштва Србије кустоси Народног музеја Зрењанин добили су два призања – награду за животно дело добила је мр Рајка Грубић, музејски саветник, етнолог, док је награду за пројекат године добила изложба под називом „Мерак ми је“ Оливере Скоко, вишег кустоса, историчара уметности.

мр Рајка Грубић у Народном музеју Зрењанин ради од 1983. године као етнолог и иза себе има велики број стручних радова, изложби, пројеката, учешћа на стручним скуповима. Аутор је бројних самостаних изложби међу којима се издвајају „Златовез и народни вез” (2016), “Коло српских сестара – Поклоњена колекција” (2015), “Народни вез – Традиција као инспирација” (2013), “Ћилими из збирке Народног музеја Зрењанин” (2011), „120 година организованог занатства и предузетништва у Зрењанину” (2005) и др.

– Сретна сам што сам провела један диван радни век у Народном музеју Зрењанин и што сам радила са три генерације колега које сам сам дочекала и испратила. Срећна сам и што сам сарађивала са бројним колегама из других музеја. Волела сам свој посао, уживала у њему и резултати су видни. Хвала вам на овој награди! – овим речима обратила се Рајка Грубић учесницима Свечане скупштине Музејског друштва Србије.

Изложбу “Мерак ми је” – Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности НМЗ видело је преко 3.000 посетилаца током два и по месеца трајања. Организован је богат пратећи програм који је обухватио стручна вођења, тематске вечери посвећене уживању у вину, храни, музици и игри, предавања, драмски игроказ са гимназијалцима, ликовне радионице са предшколским и школским узрастом, часове филозофије, музичке наступе, окупљања хедониста као и свакодневно остављање хедонистичких предлога од стране посетилаца… Забележен је велики број организованих, групних посета како из Зрењанина, тако и из других градова наше земље и региона.

– Заиста је велика част добити награду која носи име Михаила Валтровића и велика одговорност за све оно што ћу покушати да у свом радном веку пружим. Оно што могу да издвојим да ми је значило у раду на овој изложби јесте искорак из сопственог музеја и привилегија да будем у контакту са колегама из других музеја који су били велика помоћ, поред колега из мог музеја. Велика је част што су колеге из комисије препознале мој рад. Ово су тренуци који могу да пруже велику мотивацију за убудуће. – изјавила је Оливера Скоко поводом награде за изложбу године.

Да подсетимо, Народни музеј Зрењанин био је 2006. године проглашен музејом године од стране Музејског друштва Србије поводом нове сталне поставке и великог броја програмских активности.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности