„Великобечкеречки ћилим и сецесија: спој традиције са модернизмом“

Поводом Светског дана сецесије у понедељак, 10. јуна 2024. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржано предавање на тему „Великобечкеречки ћилим и сецесија: спој традиције са модернизмом“, док ће на простору међуспратног светларника Музеја бити уприличена камерна поставка са темом „Таписерије са сецесијским мотивима из Великог Бечкерека“. Аутор поставке и предавач биће Дејан Воргић, кустос – историчар уметности Народног музеја Зрењанин. Светски дан сецесије, одржава се од 2013. године и има за циљ повећање свести о наслеђу овог значајног уметничког стила.

Израда тепиха и техника ткања, као вид уметничког изражавања, сеже далеко у прошлост града Зрењанина (некада Великог Бечкерека). Међутим, пут од народне радиности, преко ткачких школа, до организоване индустријске производње није био лак. У последњим деценијама XIX века долази до процвата великобечкеречког ћилимарства пре свега заслугом Антала Штрајтмана, сликара, педагога, дизајнера и оснивача ткачке школе у граду (1884) која временом прераста у Прву торонталску фабрику тепиха и штофова за намештај (1894), и Шаролте Ковалски, ткаље из ткачке школе у Елемиру (1887). Уз помоћ водећих мађарских дизајнера и уметника тог времена, они стварају прва дела у маниру сецесије у граду и околини (1898) и презентују их на водећим уметничким смотрама широм Европе, као што су Светска изложба у Паризу (1900), Међународна изложба примењене уметности у Торину (1902), Изложба домаће радиности у Глазгову (1902) и Међународна уметничка изложба у Венецији (1905). Значајан допринос развоју ћилимарства и ширењу сецесије дала је и компанија Вилмоша Гринбаума, ангажујући домаћу радиност, као и друга бечкеречка фабрика тепиха Удова Јакова Гутмана и синови (1905). Након Првог светског рата утицај сецесије временом слаби, а торонталски ћилим се враћа коренима и народним мотивима и окреће другим стиловима (оријентализам, неоренесанса, ар деко).

Народни музеј Зрењанин на јесен припрема велику изложбу са пратећим каталогом посвећену уметничком стилу сецесије у примењеној уметности.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности