Свечано затварање изложбе „Загонетач: Година прва”

У уторак, 29. новембра 2022. године, са почетком у 18х биће уприличено свечано затварање изложбе „Загонетач: Година прва”, а тим поводом биће уручене похвале и награде за одабране радове пристигле на стрип-конкурс „Бетмен: Легенде о мрачном витезу“ које ће доделити Стеван Субић, аутор изложбе и један од најпризнатијих светских стрип аутора у својој генерацији.

Приспели и награђени радови биће изложени том приликом у простору Малог салона Музеја у оквиру изложбе „Загонетач: Година прва”, као и радови настали у радионицама „Бетмен – суперхерој без супермоћи“ одржаваним у Народном музеју Зрењанин које је водила Александра Курјак, музејски едукатор.

До сада су на конкурс пристигли радови из Зрењанина, Новог Сада, Шапца и Подгорице аутора и ауторских тимова различитих узраста.

Да подсетимо, конкурс је настао као пратећи садржај изложбе оригиналних стрип-табли и илустрација из серијала „Загонетач: Година прва” аутора Стевана Субића. Ексклузивно су, први пут, јавно изложене оригиналне табле из прве епизоде стрипа које су се пред зрењанинском публиком нашле свега један дан након светске премијере стрипа у САД. Цело издање стрипа распродато је за свега шест дана.

Изложба је обухватала 31 оригиналну таблу из стрипа, уз принтове у колору, насловне стране епизода 1 и 2, као и скице, дизајн карактера, поставке, илустрације и цртеже настале током фазе припрема за рад. На поставци су се нашли и оригинални примерци штампаног издања прве епизоде. Ова изложба једна је од ретких прилика када су се Холивуд и стрип сусрели у једној тачки. Серијал који као писац потписује славни холивудски глумац Пол Дејно (Paul Dano), а који илуструје Стеван Субић налази се на челу малог броја сличних примера у досадашњој историји стрипа, а први је под етикетом највећег издавача стрипа данас Ди-си Комикса (DC Comics).

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности