Стручно вођење кроз изложбу „Чешко пресовано стакло у огледалу“

Они који теже да воле чешко стакло морају да га познају и разумеју. А нема разумевања без дубоког познавања саме уметности стакларства, њене дуге традиције, порекла и развоја.“

Јозеф Драхоњовски, чешки вајар и гравер стакла (1936)

Стручно вођење кроз изложбу „Чешко пресовано стакло у огледалу“ са темом „Стилске карактеристике и мотиви на чешком пресованом стаклу“ биће уприличено у четвртак, 3. новембра 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин.

Тематско вођење ће бити усмерено на уметничке стилове од бидермајера до постмодерне кроз које је стакло пролазило од прве половине 19. па све до краја 20. века са акцентом на карактеристике предмета који су изложени. Реалистични или апстрактни, рељефни или линеарни мотиви на стаклу су пратили уметничке стилове и били су носиоци његове експресивности и форме. Публика на стручном вођењу може сазнати и због чега је мотив сатира (пратиоца бога Диониса) био популаран током друге половине 19. века, или пак, која је била порука неокласичних мотива након Првог светског рата. Једна од подтема вођења биће дефинисање појмова оригинал, репродукција, копија и нова серија који ће одгонетнути на који начин и којим путем су преношени мотиви из стакларе у стаклару.

Публици ће изложбу тумачити аутор, кустос историчар уметности, Дејан Воргић. Посетиоци могу понети стаклени предмет из сопствене приватне колекцијем а након тематског предавања аутор ће вршити стручну (не и вредносну) процену предмета.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности