„Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 10 НОВОГОДИШЊИ СТАКЛЕНИ УКРАСИ

Камерну поставку под називом „Новогодишњи стаклени украси“ посетиоци ће моћи да погледају у периоду од 15. децембра 2022. до 15. јануара 2023. у сталној поставци Збирке примењене уметности посетиоци Народног музеја Зрењанин. Ова поставка посвећена празницима који се ближе последња је у низу од десет поставки које су реализоване у оквиру циклуса “Стаклена витрина месеца” који је имао за циљ промоцију стакла и афирмацију стакларства.

Прве стаклене украсе намењене кићењу јелки израдио је Немац Ханс Грајнер крајем XVI или почетком XVII века. Ови украси били су у форми малих стаклених куглица нанизаних у виду венца заједно са лименим фигурама. До развоја данашњег типа украса долази тек почетком XИX века управо у региону Лауше са развојем малих кућних радионица. Већ током четрдесетих година стакленим куглама се додају металне капице са прстеновима ради лакшег качења, да би током педесетих почело да се примењује и унутрашње бојење уз помоћ сребрног нитрата. Током истог периода долази до примене глинених калупа и производњи украса у различитим формама, чиме украси добијају облике воћа, ораха и др. Сва ова унапређења довешће до тога да регион Лауше наредних 100 година буде главни европски центар за производњу стаклених украса на свету.

Следећи значајан европски центар развио се почетком седамдесетих година XIX века у чешком региону Јаблонеца на Ниси. Чешки мајстори умногоме унапређују форме и системе декорације, и осмишљавају један посебан тип украса који настаје низањем перлица, цевчица и др. На тај начин једно време парирају украсима из региона Лауше. Након Другог светског рата долази до развоја нових центара производње стаклених украса, а за наше тржиште су свакако значајни они који долазе из источне Европе, као што су Пољска и Русија.

С обзиром да идемо у сусрет новогодишњим празницима, последњу десету тему пројекта „Стаклена витрина месеца“ посветили смо новогодишњим стакленим украсима. Витрина садржи десетак стаклених украса за јелке различитих произвођача са подручја средње и источне Европе, који већински припадају временском периоду друге половине XX века. Својом лепотом посебно се истичу они у форми патуљка, корпе, печурке, звонца или полулопте са увученим орнаментом.

Аутор поставке и пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству. Ову годину Уједињене нације прогласиле су Међународном годином стакла (IYOG22), а Народни музеј Зрењанин прикључио се афирмацији стакларства пројектом “Стаклена витрина месеца“, као и реализацијом изложби „Чешко пресовано стакло у огледалу“ и „Уметнице стакленог сјаја: Јања Пађен и Јелена Матејић Тарас”.

Да подсетимо:

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почео је 15. марта 2022. и траје до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности