Пројекат „Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 9 ВИТРАЖНО СТАКЛО

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” у периоду од 15. новембра до 15. децембра 2022. у сталној поставци Збирке примењене уметности посетиоци Народног музеја Зрењанин моћи ће да погледају камерну поставку под називом „Витражно стакло“.

Витраж као техника јавља се у раном средњем веку у периоду доминације романичког уметничког стила. Техника води порекло са Блиског истока где су бојени делови стакла повезивани гипсаним оквирима. Витраж достиже свој врхунац током уметничког стила готике, да би потом полако почео да пада у заборав. Средином XIX века интересовање за витраже је поново у узлету, а бојено стакло уоквирено металном оловном конструкцијом доживљава својевсну експанзију са појавом романтизма и неостилова (романике, готике и ренесансе).

Први наговештај витража у тадашњем Великом Бечкереку имамо у периоду 1866–1869. године када је за санктуариум новоизграђене римокатоличке катедрале из Беча наручен стаклени прозор у љубичастој боји. Потом је уследио декорисање више јавних, верских и приватних објеката у граду витражним циклусима, као што су већ поменута катедрала (1886), Жупанијска палата (1887–1892), Синагога (1895–1896), кућа Вилмоша Гринбаума (1905), Елекова вила (1911) и др. У међуратном периоду витраже добијају римокатоличка катедрала (1934) и Ваведенска црква, а након Другог светског рата Зграда политичко-друштвених организација је 1967. године украшена радовима професора Академије примењених уметности Драгослава Стојановића Сип-а.

Тема број девет пројекта „Стаклена витрина месеца“ представиће пет предмета који се везани за технику витражног стакла. Они су настали у последњим деценијама XIX века и сведоци су велике обнове витражне уметности. У питању су два нацрта (картона) из 1887. године који су били намењени објекту Жупанијске палате, али нажалост нису реализовани. Ту су још и два окулуса од обојеног стакла, какви су коришћена приликом израде витража и фрагменти витража (у форми лампе) из 1895–1896. који се некада красили бечкеречку синагогу.

Аутор поставке и пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству. Ову годину Уједињене нације прогласиле су Међународном годином стакла (IYOG22), а Народни музеј Зрењанин прикључио се афирмацији стакларства пројектом “Стаклена витрина месеца“, као и изложбама „Чешко пресовано стакло у огледалу“ и „Уметнице стакленог сјаја: Јања Пађен и Јелена Матејић Тарас” које су тренутно актуелне у Салону НМЗ.

Да подсетимо:

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почео је 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине се мења, чиме се добија на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности