Пројекат „Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 5 АЛИБУНАРСКО СТАКЛО

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” посетиоци Народног музеја Зрењанин ће у периоду од 15. јула до 14. августа 2022. у сталној поставци Збирке примењене уметности моћи да погледају још једну камерну поставку, овог пута посвећену Алибунарском стаклу.

Што се историјата тиче, фабрика стакла „Украс“ из Алибунара основана је 1966. године. Прва опрема и машине неопходне за рад фабрике стигли су из Мађарске у виду ратне репарације. Уз помоћ параћинских стаклара покренута је производња, а број радника убрзо је достигао 200. У почетку је стаклара производила ручно дуване сервисе за ликер, вино и воду, по којима је посебно била препознатљива, а касније долази до употребе машина и производње пресованог стакла. Фабрика је презентовала своје производе на Београдском сајму и Загребачком велесајму, али и у иностранству. У свом зениту стаклара је извозила своје производе у Немачку, Италију и Америку, али већински је робу пласирала на подручју Југославије, где је Војводина имала посебно место. Максимални капацитет фабрике био је две тоне готових производа. У другој половини седамдесетих година у фабрику стиже Милош Крсмановић који ће постати и остати главни дизајнер све до њене пропасти око 2010. године. Неуспешна приватизација заувек ће угасити две старе лончане пећи у фабричком погону.

Тема број пет пројекта „Стаклена витрина месеца“ под називом Алибунарско стакло представиће мали сегмент некадашњег производног програма банатске стакларе „Украс“. У питању су делови сервиса за пиће и декоративно-функционални покућствени елементи, као што су ваза и пепељара. Посебну вредност и велики уметнички сензибилитет има ваза обликована у форми тикве која је сачињена од мешавине кобалтног и безбојног стакла са мехурићима ваздуха у структури. Колористичка својства других експоната су такође интересантна, а на поставци ће бити заступљени примерци од црвеног (рубин), зеленог (турмалин), али и некада популарног дим стакла.

Аутор пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.

Да подсетимо:

Уједињене нације прогласиле су 2022. годину Међународном годином стакла (IYOG22) у циљу афирмације стакларства, а Народни музеј Зрењанин прикључио се обележавању Међународне године стакла пројектом “Стаклена витрина месеца“.
Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почиње 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине ће се мењати, чиме ће се добити на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности