Предавање “Витражи у Банату – обриси светлости над равницом”

Предавање посвећено старим витражима на простору Баната биће одржано у четвртак, 10. новембра 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин у оквиру изложбе “Чешко пресовано стакло у огледалу”.

Предавање је подељено на две сродне теме које обрађују исту технику израде и сличне уметничке стилске карактеристике. Међутим, витражи изведени за један административно резиденционални симбол моћи какав је била Жупанијска палата и један римокатолички верски објекат и поред тога што припадају истом  духу разликују се по тематици представа и иконографији.

Историчар уметности кустос Дејан Воргић из Народног музеја Зрењанин презентоваће причу о витражима који данас красе Градску кућу (некадашњу Жупанијску палату). Ове слике на стаклу је у више фаза од 1887. до 1892. године извео чешки сликар Едуард Крацман (1847–1922). Фокус предавање ће бити на стилским карактеристикама изведених радова и његовим ктиторима, али и на оним витражима који нису реализовани или сачувани. Друга тема ће се усредсредити на витражни програм цркве Блажене Дјевице Марије из Јаше Томића (некада Модоша), која је подигнута и ликовно уобличена у првим деценијама XX века, те ће бити речи о тадашњим стилским стремљењима, односно политизацији културе, вере и уметности. Предавач је историчарка уметности Вања Стојковић.

Предавање “Витражи у Банату – обриси светлости над равницом” је део пратећег програма изложбе посвећене чешком пресованом стаклу. Предавање има за циљ да скрене пажњу на богато културно наслеђе у виду стаклених слика и њихово тренутно стање, како би се очувало за генерације које долазе. Вредно је помена да су у граду витражи красили три верска, два јавна објекта и низ приватних вила. Део је током времена изгубљен, али треба уложити напор у очување постојећих, као дигиталну реконструкцију данас изгубљених.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности