”Победници- зрењанински параолимпијци”

Поставка под називом ”Победници – зрењанински параолимпијци” биће отворена у Малом салону Народног музеја Зрењанин у понедељак, 20. децембра 2021. године у 12 часова. Град Зрењанин и Народни музеј Зрењанин ову изложбу организују у част суграђана који су на националном и интернационалном нивоу забележили врхунске резултате у неколико спортских дисциплина представљајући своје клубове и град. Њихове биографије, као и приложени предмети сведоче о важности учешћа особа са инвалидитетом у спортском животу.

Од краја 19. века до данас, Зрењанин доследно негује репутацију града спорта, у коме су заступљене многе спортске дисциплине, колективни и појединачни спортови и чији су представници освајали престижне награде и медаље на локалним, европским, светским такмичењима, па и олимпијским играма. Ова дуга и богата традиција и квалитет потврдили су и титулу коју је наш град понео у 2021. години, а то је – Европски град спорта. Околност да је спорт део свакодневице Зрењанина утицала је и на то да под окриљем Народног музеја Зрењанин постоји Соба историје спорта, која се налази у оквиру сталне поставке Музеја. Ова установа је једна од ретких која активно негује и баштини поменуту грану историје, уз континуиран прилив медаља и пехара од суграђана који освајају врхунске резултате на такмичењима широм света. Као установа која чува и презентује завичајно наслеђе, Музеј у оквиру своје програмске делатности, поред сталне поставке, редовно приређује и изложбе на тему великих спортских успеха.

Параплегичарски спорт у Зрењанину је свој најнепосреднији израз пронашао у деловању и успесима два клуба која су остварила завидне резултате у протеклом периоду: у питању су Стонотениски клуб инвалида “Зрењанин К2” и Стрељачки клуб особа са инвалидитетом “Олимп”.

Изложба “Победници – зрењанински параолимпијци” представља спортисте са инвалидитетом учеснике параолимпијада који су чланови (некадашњи, односно актуелни) овдашњих спортских клубова. Представљени су Горан Перлић, стонотенисер, Снежана Николич, Ласло Шурањи, Живко Папаз и Симо Кецман, стрлеци, Катарина Драганов Чордаш, пливачица и Јасмин Бамбур, скијаш.

Зрењанинци на параолимпијадама наступају у стоном тенису, стрељаштву, пливању и скијању, а међу српским параолимпијцима има такмичара и у атлетици. Југословенски параолимпијски тим наступио је први пут на Играма 1972. године. Представници наше земље учествовали су на свим Параолимпијским играма до сада (изузев у Торонту, Канада 1976) и увек се враћали овенчани медаљама.

 Изложбу су приредиле Александра Ђукић, Душка Коларов и Ивана Арађан из Народног музеја Зрењанин.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности