Народни музеј Зрењанин у Ерасмус+ програму

Ерасмус плус пројекат „Траин2Сустаин“ започет је јуна 2021. и траје две године. Лидер на пројекту је организација Арт Мине (Аустрија), а партнери су Народни музеј Зрењанин, Gain&Sustain (Аустрија), Звеза Минк Толмин (Словенија) и Solidarity Tracks (Грчка). Идеја и циљ пројекта је обука младих креативних људи, али и едукатора који раде у култури, за употребу дигиталних алата у презентацији културног наслеђа, али и за личне активности. Током 2020. и 2021. године све нас је задесила тешка ситуација везана за пандемију вируса корона, те отуда потреба за оваквим пројектом, будући да је интеракција уживо међу уметницима и радницима у култури практично стала. Активно је функционисао једино виртуелни, дигитални свет. Млади су били донекле неспремни за такву врсту самопрезентације, која би им олакшала приступ културним активностима. Кроз креативне онлајн и радионице уживо, показали смо предности и мане ова два приступа. Партнери у пројекту били су домаћини учесницима едукативних радионица, које су одржаване уживо у трајању од 5 дана. Производ овог пројекта јесте водич на пет језика који ће ускоро бити доступан на интернету. Све информације везане за рад на пројекту можете погледати на сајту Народног музеја Зрењанин, као и на сајту пројекта „Train2Sustain”. Дивно дружење, упознавање нових креативних младих људи, радника у култури су сами по себи већ велико, квалитетно искуство које доноси нове понуде за пројекте и нове мисије. Координатор пројекта у Народном музеју Зрењанин је виши рестауратор, шеф Конзерваторско-рестаураторске службе – Јелена Гвозденац Мартинов.

Након доброг почетка пројекта у 2021. години пројекат „Train2Sustain” Ерасмус+ КА2 успешно се наставља и у овој години. После међународног састанка у Грацу са партнерима из Словеније, Аустрије, Грчке, рад на радионицама одвијао се прво у Толмину (Словенија), потом на Лефкади (Грчка), а тренутно и у Simon Muhle, Trofaiach (Аустрија). Под мотом „Mentoring the Mentors”, у радионицама које су тренутно у току, поставља се питање које се односи на могућност употребе дигиталних алата у учењу у свим облицима културних активности – од саме едукације, радионичарског рада до презентације културних дела и активности. Паралелно се одвија и онлајн радионица тренинга младих креативних људи, едукатора у култури и љубитеља уметности, која се такође односи на употребу дигиталних алата који умногоме у новом дигитализованом времену потпомажу младим уметницима да пласирају свој рад и постављају их на дигиталне платформе, ради што боље видљивости. То је још један корак у нашем Ерасмус+ пројекту. Радили смо и радимо интезивно али се и дивно дружимо уз смех и учење!

У 2023. години нас очекује последњи међународни сусрет који ће бити одржан у Народном музеју Зрењанин крајем априла. Тада ће бити уприличена презентација целог пројекта као и конференција за медије.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности