Козара 1942

У четвртак, 22. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова у Малом салону Народног музеја Зрењанин биће отворена изложба под називом „Козара 1942“ коју су поводом обележавања осамдесете годишњице немачко-хрватских масовних ратних злочина почињених над десетинама хиљада Срба у области Козаре и Поткозарја приредили Музеј жртава геноцида, у сарадњи са Меморијалним музејом на Мраковици.

Аутори изложбе су историчари докторанд Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, Марина Љубичић Богуновић, виша кустоскиња Меморијалног музеја на Мраковици и Борис Радаковић, кустос Меморијалног музеја на Мраковици. Аутор поставке је др ум Никола Радосављевић, руководилац Групе за програме у култури, просвети, уметности и издаваштву Музеја жртава геноцида.

Поставку употпуњавају две публикације. У питању су двојезични, српско-енглески, каталог изложбе и зборник изабраних сведочанстава и архивалија о козарачкој епопеји под насловом ,,Козара 1942. године: Одабрана сведочанства и документи“.

На изложби су, поред осталог, по први пут од окончања Другог светског рата представљени поједини експонати, као и аутентични аудио-видео записи трагичних догађаја на Козари (тзв. сликописи НДХ).
Надлежни кустос је Владислава Игњатов, виша кустоскиња – историчарка Народног музеја Зрењанин. Изложба ће трајати до средине јанура 2023. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности