Концерт Гудачког квартета

У Салону Народног музеја Зрењанин у петак, 18. новембра 2022, са почетком у 19 часова биће одржан концерт Гудачког квартета у којем наступају Мина Менделсон, виолина,  Катарина Поповић, виолина, Растко Поповић, виола, и Ладислав Мезеи, виолончело.

На програму ће бити дела Рајка Максимовића, Ивана Јевтића, Јосипа Славенског и Александра Симића. Ово је јединствена прилика за зрењанинску публику да чује савремену српску музику у интерпретацији врхунских извођача.

Улаз је слободан. Добро дошли!

Биографије:

др ум. Мина Менделсон је рођена у Београду. Дипломирала, магистрирала и докторирала уметничке студије виолине на ФМУ у Београду, у класи ред. проф. Ферн Рашковић. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристијансанду код проф. Сабинне Гроллмус и проф. Степхана Бараттдуа (2001), а била је и полазник мајсторских курсева код еминентних професора Давид Такено-а (Лондон, 1997), Сретена Крстића (Котор, 2003) и Матеје Маринковића (Сéте-Француска, 2009). Добитник је бројних награда на републичким, савезним и међународним такмичењима.

Стални је члан УМУС-а од 2015. године. Паралелно са солистичком и камерном концертном активношћу бави се и педагогијом- редовни је професор виолине на Катедри за гудачке инструменте на ФУ Ниш.

др ум. Катарина Поповић је завршила основне и мастер студије виолине у класи професорке Марије Шпенглер, а потом специјалистичке и докторске студије камерне музике у класи проф. Горана Маринковића на Факултету музичке уметности у Београду. Током завршне године докторских студија била је ангажована и као помоћ у настави на Катедри за камерну музику под менторством проф. Ладислава Мезеија. Усавршавала се на бројним мајсторским курсевима познатих уметника и педагога.

Профилишући се врло рано превасходно као камерни музичар, активно наступа у оквиру три ансамбла са којима је остварила значајан број концерата у земљи и иностранству.

Као професор виолине Катарина је током осмогодишњег рада у Школи за музичке таленте у Ћуприји остварила запажене педагошке резултате са ученицима који су освојили бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству. Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду у звању доцента на Катедри за камерну музику.

др ум. Растко Поповић је дипломске, специјалистичке и докторске академске студије виоле завршио на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду у класи проф. Дејана Млађеновића, а мастер академске студије на Универзитету у Ставангеру (Норвешка) у класи коју воде Елизабет Скор Сејпкенс и Ваутер Раубенхајмер. Комплетно школовање завршио је са највишим оценама. Освојио је награде на неколико националних и међународних такмичења, између осталог, другу награду на 1. Међународном такмичењу Музичке омладине Македоније Музичари новог миленијума 2004. године.

Растко Поповић је запослен Факултету музичке уметности у Београду у звању ванредног професора на Катедри за гудачке инструменте.

Ладислав Мезеи рођен је 1952. године у Суботици где је завршио основну школу, гимназију и средњу музичку школу која га је усмерила према професионалном опредељењу за музичку уметност и инструмент виолончело. Даље школовање наставио је на Факултету музичке уметности у Београду где је дипломирао и магистрирао.

Последипломско усавршавање провео је 1980–81. на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти, у класи Онцаy  Чабе, учествовао  у стручном семинару у Брну, летњем курсу проф. Андре Наваре.

Као ученик и студент добио је низ награда за солистичку и камерну делатност. Наступао је као солиста  и члан барокног ансамбла Мусица Флорида, Академског камерног ансамбла Jeunesse Musicale и извео преко 100 концерата камерне музике са Панчевачким гудачким квартетом Арцо, снимивши и  два ЦД-а.

Од 1997. године стално је запослен на ФМУ у Београду где је од 2009. године редовни професор на Катедри за камерну музику.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности