Изложба “Аграрно наслеђе Баната”

Изложба “Аграрно наслеђе Баната” биће свечано отворена у Салону Народног музеја у четвртак, 24. новембра 2022, у 18 часова. Она представља заједнички пројекат Етнолошког и Природњачког одељења зрењанинског музеја, а аутори су Рајка Грубић, музејски саветник – етнолог, и Наташа Кнежевић, виши кустос – биолог.

Изложбом ће бити обухваћена детаљна анализа аграрног наслеђа Баната. Тако ће посетиоци моћи да се упознају са обрадом земље, најзначајнијим пољским радовима, алаткама и машинама који су коришћени кроз време, затим да сазнају у којој мери је аграрно наслеђе повезано са развојем породице, њене обредне праксе и обичаја, које су биљне културе имале приоритет кроз векове, како се и зашто мењала њихова заступљеност на терену…

На изложби ће бити представљени предмети из Етнолошке и Природњачке збирке Народног музеја Зрењанин: пољопривредне алатке, оруђа и машине, семена, пресоване биљне врсте, фотографије са најзначајнијим пољским радовима али и обичајним радњама које су се изводиле са циљем да заштите усеве од непогода, осигурају богатију жетву, дозову кишу у сушним периодима и друго.

Ова изложба претставља један од начина да се представи богато аграрно наслеђе Баната као значајног пољопривредног региона и велике житнице не само за Србију већ и за Европу.

Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Изложба ће бити отворена до фебруара 2023. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности