„Иван Панчић – Ловац на светло и таму – Ретроспективна изложба фотографија“

Изложба радова зрењанинског фотографа и некадашњег фоторепортера листа „Зрењанин“ под називом „Иван Панчић – Ловац на светло и таму – Ретроспективна изложба фотографија“ биће свечано отворена у понедељак, 8. августа 2022. године у 20 часова у Салону Народног музеја Зрењанин.

Повод за ову изложбу је обележавање шест деценија преданог рада Ивана Панчића у области  фотографије, а поставка ће кроз више од 70 фотографија представити избор из његовог богатог опуса. На изложби су кроз објектив Ивана Панчића представљени град Зрењанин, мотиви Баната, обичаји и традиција, природа која нас окружује, спортска дешавања, уметничка фотографија и др. Временски распон у коме су фотографије настале је од шездесетих година прошлог века, до данашњих дана.

Аутор фотографија на изложби је Иван Панчић, док су аутори изложбе Јован Дрндак Његовић, фоторепортер и уредник фотографије листа Зрењанин и Ивана Арађан, виши кустос-историчар уметности Народног музеја Зрењанин. Сарадник на изложби и у графичкој припреми је Ранко Савчић (Атеље Форса). Изложбу организују Народни музеј Зрењанин и Фотографски документациони центар уз покровитељство Града Зрењанина.

Публика ће изложбу моћи да погледа до почетка септембра 2022. године.

Биографија:

Иван Панчић (Петровград, 1945), зрењанински фотограф, кандидат за звање мајстора фотографије, некадашњи фоторепортер у листу „Зрењанин“, пасионирано и са много љубави више од пет деценија документује свет око себе. Тај свет најчешће подразумева амбијенте града Зрењанина, људе, природу, обичаје у Банату, спортске догађаје и друго. Током више од пола века активног рада, квалитет фотографија Ивана Панчића често је био потврђен кроз освајање различитих награда, како у бившој Југославији, тако и данас. Након доделе Награде града Зрењанина 2021. године за професионални рад уследиле су припреме ретроспективне изложбе овог аутора у Народном музеју Зрењанин. Изложба која ће се ускоро наћи пред публиком зрењанинског Музеја је најцеловитији приказ његовог вишедеценијског рада и круна фотографске каријере.

Фотографијом је почео да се бави још у основној школи, педесетих година XX века. Као двадесетогодишњак је 1965. добио велику награду Фото савеза Југославије; три године касније (1968) објавио је прву фотографију у листу Зрењанин, а од 1976. члан је зрењанинског клуба фотографије (ЦД 13). Бавећи се фотографијом пропутовао је свет, излагао у иностранству и стекао више од 250 домаћих и међународних признања на разним фотоконкурсима. Од 1991. један је од ретких зрењанинских уметника са титулом мајсторског кандидата по критеријумима Фото савеза Србије. Добитник је награде Гран при за спортску фотографију (Крањ, 1981), бронзане плакете у Сиднеју (1989) и сребрног пехара у Италији (на конкурсу Кодака). Освојио је и главну награду за црно-белу колекцију на угледном фестивалу „Жисел“ (1981). Приредио је низ фото-изложби посвећених историји Зрењанина, а његови снимци нашли су се у многим (фото)монографијама, изложбеним каталозима, туристичким водичима и другим радовима посвећеним Зрењанину.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности