Гостовање изложбе „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ у Херцег-Новом

Изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ отвара се 1. јула у Херцег-Новом у организацији Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“. Реч је о поставци која је премијерно приказана 2017. године у Народном музеју Зрењанин поводом 160 година од рођења великог сликара, а потом је успешно гостовала у Београду, Краљеву и Кикинди. До сада је ову изложбу видело преко 60.000 посетилаца, а овог лета ће бити представљена и публици у Херцег-Новом и Требињу у делимично измењеној поставци.

Посетиоци ће у Херцег-Новом моћи да погледају 29 слика и цртежа Уроша Предића који се чувају у Народном музеју Зрењанин, а сликарев живот и стваралаштво биће приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године. Биће истакнут и Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. На изложби ће бити представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година. Једна од најпознатијих Предићевих слика „Визија у облацима“ заузеће посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима. Публика ће моћи да види и цртеже по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Коначно, један сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, контакти са пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему.

Народни музеј Зрењанин је једина установа у Србији која чува вредан Легат Уроша Предића. Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински Музеј доспео је готово целокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу.

Аутор изложбе је виши кустос-историчар уметности Оливера Скоко. Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије и компанија Гомекс. Изложба ће у Херцег-Новом бити отворена до 14. августа 2022.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности