Фестивал традиционалних инструмената „Рог Баната“

У петак, 2. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону зрењанинског Музеја биће одржан четврти по реду фестивал традиционалних инструмената „Рог Баната“ у организацији Удружења грађана “Банатске Гајде”, а под покровитељством Града Зрењанина и Народног музеја Зрењанин.

Фестивал има за циљ да прикаже традиционалне инструменте у што изворнијем облику, а овог пута ће публика имати прилике да у интерпретацији врхунских уметника види и чују: дудук, фрулу, кавал, гајде, цитре, панову фрулу, гусле и домбуље.
Улаз је слободан.

Пре почетка концерта, биће организована радионица у просторијама Музичке Школе „Јосиф Маринковић“ на којој ће ђаци ове школе имати прилике да виде и чују све оно што је везано за традиционалне иснтрументе, а можда неки од њих и да пробају.

Удружење грађана „Банатске Гајде“ из Зрењанина већ дуги низ година ради на едукацији и промоцији народног стваралаштва Србије, са посебним нагласком на Банат. У оквиру овог Удружења постоји и изворна певачка група „Сеферини“ која негује изворну песму Срба староседелаца Баната. У оквиру свог рада Удружење организује радионице на које долазе студенти са етномузиколошких смерова Факултета музичких уметности из Београда и Новог Сада.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности