Фестивал божићног колача Чесница

Удружење грађана Канцеларија за културну дипломатију и Народни музеј Зрењанин организују Други фестивал божићног колача Чесница, који ће бити одржан у четвртак, 21. децембра 2023. године, у Салону Народног музеја Зрењанин са почетком у 12 часова.

Фестивал божићног колача прва је манифестација ове врсте у Србији, и на ширем подручју Западног Балкана. Вишевековна традиција обредног божићног колача (божићног хлеба, чеснице) карактеристична је за многе народе. Он је симбол заједништва, породице и темељних вредности које су заједничке бројним државама и нацијама.

Први фестивал одржан је 26. децембра 2022. године у београдском Културном центру ГРАД. На фестивалу су приказани божићни колачи из десетак земаља. Ту су се нашли божићни колачи Енглеске, Шпаније, Русије, Чилеа, Словачке, Немачке, Белгије, Финске, Ирске, Француске, колач који се служи за Божић на кариспким острвима као и неколико варијанти српске чеснице. Искључиви циљ догађаја, као и овогодишње манифестације, био је промоција нематеријалног културног наслеђа бројних етничких заједница, презентација заједничког наслеђа и заједничких културних вредности.

Овогодишња манифестација осмишљена као једнодневни догађај на којем ће бити представљени божићни колачи националних заједница које живе на подручју Републике Србије. Идеја организатора је да буду представљени божићни хлебови (божићни колачи,чеснице) направљени према обичајима и традицији различитих националних заједница и на тај начин буде представљена њихова култура и културно наслеђе.

На догађај ће бити позвани представници дипломатске заједнице и институција Републике Србије, а манифестација ће бити употпуњена музичким програмом, стручном панел дискусијом и предавањем на тему обредних хлебова.

Фестивал ЧЕСНИЦА се ове године одржава уз подршку Града Зрењанина и Туристичке организације града Зрењанина.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности