Друга фаза пројекта Народног музеја Зрењанин Музеј у школама

Кустоси Народног музеја Зрењанин су уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Зрењанина започели другу фазу пројекта „Музеј у школама“, којом је предвиђен рад са ученицима у петнаест основних школа на подручју Зрењанина и околних насељених места. Пројектни тим чине академски фотограф и графички дизајнер Душан Маринковић, историчарка Владислава Игњатов и етнолошкиње-антрополошкиње Бранка Сикимић, Ксенија Михић и Александра Ђукић.

Циљ пројекта је мапирање и документовање грађе од културно-историјске важности коју становници средњобанатског округа чувају у својим домаћинствима. У томе кустосима помажу ученици који доносе на увид своје породичне предмете, а потом их на интерактиван начин стручно обрађују и документују путем видеа и фотографије, као и дескрипције у картонима израђеним по узору на музејску документацију. Поред тога, кустоси кроз видео презентацију и причу представљају ученицима сва одељења и сталну поставку Народног музеја Зрењанин.

Будући да се теренски рад обавља у школама и ђаци активно учествују у њему, као значајан циљ пројекта истиче се едукација деце о локалној култури, музејској делатности и значају институције музеја, чиме се ствара и развија нова музејска публика. Средњи Банат је мултикултурна средина, па ће стога сав мапирани материјал представљати својеврсну ризницу његовог богатог културно-историјског наслеђа. Завршетком комплетног пројекта, односно све четири предвиђене фазе, прикупљена и документована грађа биће презентована на изложби у Салону Народног музеја Зрењанин.

Да подсетимо:

Прва фаза пројекта „Музеј у школама” реализована је у 2020. години у општинама Нови Бечеј и Сечањ. Том приликом кустоси су у сарадњи са ђацима, наставним и ненаставним особљем свих школа на територији ових општина успели да прикупе и дигитализују велики број предмета од културно-историјског значаја, од којих је део поклоњен Народном музеју Зрењанин. Резултати прве фазе представљени су 2021. у оквиру манифестација Европска ноћ музеја и Музеји за 10 у нашем музеју кроз камерну поставку, а у Омладинско-културном центру Сечањ изложбом „Музеј у школама“. То је био први пут да се општина Сечањ прикључила обележавању поменутих манифестација.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности