Фестивал традиционалних инструмената „Рог Баната“

У суботу, 13. новембра 2021. године, са почетком у 18 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржан Фестивал традиционалних инструмената „Рог Баната“ који већ трећу годину за редом организује Удружење грађана „Банатске Гајде“ из Зрењанина.

Циљ фестивала је представљање изворних инструмената у свом оригиналном облику. За одабир учесника најважнија је изворност како у музицирању, тако и у самом наступу (ношњи). Из тог разлога сваке године фестивал испрати и стручна јавност, редовни гости су професори са факултета у Београду и Новом Саду и стручни сарадници САНУ. Фестивал има и едукативни карактер, пошто је поред свирања део програма и теоријско представљање инструмената (карактеристике, начин израде, намена).

Фестивал је међународни, а ове године у фокусу је Македонија. Долазе ученици и професори из Државног музичко-балетског центра „Илија Николовски – Луј“ у Скопљу, одсек за традиционалну музику и игру. Публика ће имати прилику и да се упозна са више традиционалних мађарских, румунских и русинских инструмената. Наравно, биће представљени и српски инстументи, на првом месту трогласне војвођанске гајде.

Удружење грађана „Банатске Гајде“ из Зрењанина већ дуги низ година ради на едукацији и промоцији народног стваралаштва Србије, са посебним нагласком на Банат. У оквиру овог Удружења постоји и изворна певачка група „Сеферини“ која негује изворну песму Срба староседелаца Баната. У оквиру свог рада Удружење организује радионице на које долазе студенти са етномузиколошких смерова Факултета музичких уметности из Београда и Новог Сада.

Покровитељ фестивала је Град Зрењанин.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности