Фабрике намештаја у Зрењанину: Између индустрије и примењене уметности

У Малом салону Народног музеја Зрењанин у петак, 12. новембра 2021. године, са почетком у 18 часова биће отворена изложба под називом “Фабрике намештаја у Зрењанину: Између индустрије и примењене уметности” чији је аутор Дејан Воргић, историчар уметности и кустос Збирке примењене уметности зрењанинског Музеја.

Ове године навршава се 160 година од оснивања фабрике намештаја Антона Бенцеа и 75 година од национализације предузећа и пререгистрације у виду Индустрије намештаја Жарко Зрењанин. Фабрика је у току свог постојања дугог 142 године оставила неизбрисив траг у бројним сферама живота, не само града, већ и много шире. Она припада најужем кругу индустријских предузећа чији је допринос развоју примењене уметности на овим просторима био од немерљивог значаја. Имајући у виду актуелни јубилеј и претходне иницијативе, обавеза Музеја била је да представи историјат рада фабрике, као и предмете који сведоче о њеној бурној прошлости и уметничкој сензибилности која је увек пратила стилске епохе и савременост у обликовању намештаја.

Индустрија намештаја у Зрењанину прешла је дуг пут од мале тапетарске радионице Антона Бенцеа до аутоматизоване производње са више од 800 запослених радника. Њен успон није био праволинијски, па је стога често морала да се мења и прилагођава потребама тржишта и друштвено-историјским околностима. Тако је било све до последњих деценија XX века, када није успела да прескочи још једну степеницу и избегне судбину једне државе у нестајању. О некадашњем значају ове индустрије данас сведоче патенти, награде, избледеле фотографије, али, пре свега, првокласан намештај који је и даље у употреби у бројним домовима и јавним институцијама. Остаје нам нада да ће млада компанија Халас и низ градских занатских радионица наставити са традицијом производње уметничког намештаја чији су темељи ударени још давне 1861. године.

Изложбену поставку чине примерци намештаја произведени у временском распону од последњих деценијама XIX па све до краја XX века, у стилским карактеристикама од историцизма, преко сецесије, ар декоа, функционализма, па све до постмодерне. Пратећи материјал чине нацрти за намештај, књиге и табле мустри, фотографије, рачуни, захвалница и др.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности