Стручно вођење кроз изложбу “Чешко пресовано стакло у огледалу” Шта је пресовано стакло?

Стручно вођење кроз изложбу “Чешко пресовано стакло у огледалу” са темом “Шта је пресовано стакло?” биће уприличено у четвртак, 6. октобра 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин. Тематско вођење поред појашњења самог термина пресовано стакло, бавиће се његовим начином производње, врстама и типовима, дорадом, бојама, структурама и декорима карактеристичним за овај тип стакла. Публика ће упознавањем са самом техником производње и њеним општим постулатима на прави начин моћи да разуме и сагледа саму изложбену поставку. Још 1936. године чешки вајар и гравер стакла Јозеф Драхоњовски је изнео став да – Они који теже да воле чешко стакло морају да га познају и разумеју. А нема разумевања без дубоког познавања саме уметности стакларства, њене дуге традиције, порекла и развоја.

Публици ће изложбу тумачити аутор, кустос историчар уметности, Дејан Воргић. Посетиоци стручног вођења могу понети стаклени предмет из сопствене приватне колекције. Након тематског предавања аутор ће вршити стручну (не и вредносну) процену предмета.

Да подсетимо:

Аутор пројекта и изложбе „Чешко пресовано стакло у огледалу“ је кустос историчар уметности Дејан Воргић, а стручни сарадник је кустоскиња историчар уметности Биљана Димкић Крчмар. Поставка је од 16. септембра доступна посетиоцима Салона Народног музеја Зрењанин и трајаће до средине новембра 2022. године.

По први пут представљени су предмети високих уметничких и дизајнерских квалитета који су настали техником пресовања. Предмети потичу са територије Бохемије и Моравске (касније Чехословачке), али има и оних који су произведени на подручју Србије под јасним чешким утицајем. Експонати су настали у временском распону од средине 19. века, па све до последњих деценија 20. века. На изложби су представљени предмети из јавних збирки (Народни музеј Зрењанин, Музеј града Новог Сада и др.) и више приватних колекција из Зрењанина и Београда. Други сегмент изложбе чине огледала из Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин која су први пут изложена на тематској изложби.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе Републике Србије. Изложба Чешко пресовано стакло у огледалу је део званичног програма обележавања Међународне године стакла (IYOG 2022) и реализована је у координацији са Стручном групом за стакло Националног комитета ICOM-а.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности