Стручно вођење кроз изложбу „Фабрике намештаја у Зрењанину: између индустрије и историје уметности“

Стручно вођење кроз изложбу „Фабрике намештаја у Зрењанину: између индустрије и историје уметности“ са темом „Живот и рад Золтана Бенцеа архитекте, дизајнера и техничког управника фабрике намештаја“ биће уприличено у четвртак, 2. децембра 2021. године, са почетком у 19 часова у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Золтан Бенце је готово пола века био уско повезан са радом фабрике на чије функционисање је оставио неизбрисив печат. Публици ће изложбу тумачити аутор, кустос историчар уметности, Дејан Воргић.

Золтан Бенце, рођени Бечкеречанин, је након учења столарског заната и завршене Гимназије студирао Уметничко-занатску школу у Штутгарту и добио звање архитекте за уређење ентеријера. Пред крај студија 1925. године активно се укључио у рад фабрике намештаја „Антон Бенце и син“ где убрзо преузима улогу главног дизајнера намештаја и техничког директора. У очевој фабрици он оснива уметнички атеље (биро) и уводи праву серијску производњу намештаја. За њега као дизајнера је важило мишљење да ствара савршено модеран, практичан и удобан намештај који може да се такмичи са водећим централно-европским произвођачима. Након национализације фабрике 1946. године, остаје да ради у њој до седамдесетих година када је имао улогу саветника директора. Иза себе оставио је на стотине нацрта намештаја и финалних производа који су пласирани широм Југославије, али и освајали награде на значајним европским изложбама.

Да подсетимо:

Изложба “Фабрике намештаја у Зрењанину: Између индустрије и примењене уметности” траје до средине децембра у Народном музеју Зрењанин, а реализована је поводом 160 година од оснивања фабрике намештаја Антона Бенцеа и 75 година од национализације предузећа и пререгистрације у виду Индустрије намештаја Жарко Зрењанин.

Фабрика је у току свог постојања дугог 142 године оставила неизбрисив траг у бројним сферама живота, не само града, већ и много шире. Она припада најужем кругу индустријских предузећа чији је допринос развоју примењене уметности на овим просторима био од немерљивог значаја.

Изложбену поставку чине примерци намештаја произведени у временском распону од последњих деценијама XIX па све до краја XX века, у стилским карактеристикама од историцизма, преко сецесије, ар декоа, функционализма, па све до постмодерне. Пратећи материјал чине нацрти за намештај, књиге и табле мустри, фотографије, рачуни, захвалница и др.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности