Стручно вођење кроз изложбу „Мерак ми је…“

Као део пратећег програма изложбе “Мерак ми је…” – Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин биће организована стручна вођења сваке среде током трајања изложбе (12, 19. и 26. јануар, 2, 9. и 23. фебруар, 2. и 9. март 2022. године) са почетком у 19 часова. Поставку ће тумачити ауторка Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности.

Подсећамо, изложба под називом „Мерак ми је…“ отворена је у Салону зрењанинског Музеја крајем децембра 2021. године и на њој је престављено 30 слика и цртежа који асоцирају на задовољство и чија тема су кафана, пиће, храна, музика, игра, одмор у кући или у природи…

Централна слика поставке је жанр-композиције „Весели Банаћани“ аутора Стевана Алексића, а ту су и дела Уроша Предића, Паулине Сударски, Иштвана Сењија, Владислава Вукова, Зоре Петровић, Фридерике Бенде… Анализирање слика и цртежа из зрењанинске колекције иницирало је помињање и публиковање радова са сличним мотивима из фондова других музејских и галеријских установа, а оваквој врсти паралела придодате су фотографије и по неки стих или прозни исечак.

Изложба, која траје до 15. марта 2022, имаће све време разноврстан пратећи програм: од стручних вођења, радионица, концерата, до промоција и предавања на којима ће учесници покушати да из различитих аспеката сагледају феномен хедонизма.

Реализацију изложбе су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Зрењанин. Пројекат су помогли компанија Гомекс. Асоцијација аутентичних хедониста, Color Media Communications, Музичка школа „Јосиф Маринковић“ Зрењанин и Градска кафана „Стара занатлија“.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности