„Српски добровољци из САД − допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији“

У Малом салону Народног музеја Зрењанин у уторак, 5. априла 2022. године, у 19 часова свечано ће бити отворена изложба под називом „Српски добровољци из САД − допринос Пупина и Вилсона у мобилизацији“. Аутори изложбе су Милан Тлачинац, Милан Мирковић, Јустина Пупин Кошћал и Јован Павловић, а изложбу је реализовало Удружење ратних добровоЉаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда захваљујући средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Поставка обухвата 20 паноа на којима је су приказане фотографије, фотографије докумената и пропратни текст. Аутори текста пратећег каталога су Милан Тлачинац и др Милан Мицић.

Део текста из каталога:

„У време Балканских ратова, Михајло Пупин у САД покренуо је читав низ акција у корист Србије и Црне Горе, посебно у задобијању симпатија америчког јавног мњења, држањем предавања и писањем и објављивањем новинских чланака. Чувени су његови иступи били у Центурy клубу у Њујорку, у излагању „Балканска револуција и Аустрија 23. новембра 1912. године, као и на свесловенском збору у Карнеги холу.

Савез СЛОГА и Пупин у време Балканских ратова успели су да организују и упуте у Краљевине Србију и Црну Гору и њихове војске око 8.000 добровољаца из САД, а Српски црвени крст у САД послао као помоћ Краљевини Србији 60.000 долара, од чега је Михајло Пупин приложио 10.000 долара.

По почетку Великог рата, у лето 1914. године, основан је ЦЕНТРАЛНИ ОДБОР Народне одбране чији је председник био Михајло Пупин за помоћ двема српским краљевинама Србији и Црној Гори.“

Надлежни кустос у Народном музеју Зрењанин је Владислава Игњатов, виши кустос, историчар.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности