Свечано затварање изложбе „Мерак ми је…“

Свечано затварање изложбе „Мерак ми је…“ биће уприличено у уторак 15. марта 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин. Током два и по месеца трајања изложбе преко 2600 посетилаца је видело ову поставку, а организован је и богат пратећи програм који је обухватио стручна вођења, тематске вечери посвећене уживању у вину, храни, музици и игри, предавања, драмски игроказ са гимназијалцима, ликовне радионице са предшколским и школским узрастом, часове филозофије, музичке наступе, окупљања хедониста као и свакодневно остављање хедонистичких предлога од стране посетилаца… Забележен је велики број организованих, групних посета како из Зрењанина, тако и из других градова наше земље и региона.

Ауторка изложбе Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности, ће на затварању изложбе дати осврт на све пратеће програме, бројне посете као и на специфичности и реговања од стране публике током трајања. Те вечери ће премијерно бити изведена и песма „Кад се сетим мила душо“ по тексту Јована Јовановића Змаја коју ће отпевати Мушка вокална група „Паноника“ у сарадњи са гајдашем Вањом Илијевим који су били само неки од учесника пратећег програма током изложбе.

Да подсетимо: Изложба „Мерак ми је…“ – Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин отворена је у Салону зрењанинског Народног музеја крајем децембра 2021. године и обухватила је 30 слика и цртежа који асоцирају на задовољство и чија тема су кафана, пиће, храна, музика, игра, одмор у кући или у природи… На изложби су се нашли радови Стевана Алексића, аутора чувене жанр-композиције „Весели Банаћани“, цртежи Уроша Предића и Паулине Сударски, слике Иштвана Сењија, Владислава Вукова, Зоре Петровић, Фридерике Бенде… Анализирање слика и цртежа из зрењанинске колекције иницирало је помињање и публиковање радова са сличним мотивима из фондова других музејских и галеријских установа, а поставку су допуниле фотографије, као још један визуелни документ завичајног хедонизма, као и по неки стих или прозни исечак.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности