РАД СА ДЕЦОМ И МЛАДИМА У 2021

Сарадња са Културним центром Зрењанин, односно Дечјим оnline програмом настављена је и у 2021. години. Радионица са темом града одржана је 8. априла 2021, уз презентацију о градитељској баштини која се налази на уметничким делима из фонда Ликовне збирке. Неколико малишана учествовало је у радионици, а том приликом сниман је и прилог за емисију „Добро јутро, лењивци!“, у продукцији РТВ.

Током јула 2021, започета је сарадња са Спомен-збирком Павла Бељанског, на пројекту „TALE – Fast Forward“. У среду, 14. јула одржана је прва радионица и обука за спровођење поменутог програма у Народном музеју Зрењанин. Из Новог Сада и Спомен-Збирке Павла Бељанског учествовали су Владимир Широки, Гордана Клашња, предавачи енглеског језика, и Јасмина Јакшић Субић, виши кустос, а из Зрењанина и Народног музеја у Зрењанину Славица Микић Буквић, Љиљана Марков, наставнице енглеског језика и Ивана Арађан, кустос. Циљ пројекта је учење о уметности употребом енглеској језика. Кустоскиња музеја и две наставнице израдиле су план радионица које ће се одржати у зрењанинском Музеју. Одабране су три центалне теме: примењена уметност, ликовна (портретно сликарство) и скулптура. Наставнице су уз сарадњу кустоса израдиле задатке за ученике, а непосредно пре решавања задатака, обавеза кустоса је да ученике спроведе кроз Уметничко одељење на енглеском језику. Друга радионица је уз присуство ментора из Новог Сада одржана 16. октобра, у којој су учествовали ученици седмих и осмих разреда из ОШ „Жарко Зрењанин“ и ОШ „Петар Петровић Његош“ (ученици Љиљане Марков и Славице Буквић Микић). Још једном, радионица је спроведена са ученицима ОШ „Јован Дучић“ из Клека, у сарадњи са наставницом енглеског језика Терезом Јањић.

Почетком нове школске године, током септембра месеца одржане су вербалне радионице и кустоско вођење кроз изложбу „Под сјајем звезда – Изложба фотографија Брајана Рашића“, за ученике Средње Музичке школе „Јосиф Маринковић“. Музеј је учествовао 18. септембра на „Мамутфесту“ који организује Народни музеј Кикинда, са радионицом „Мој омиљени спорт је…“. Истог месеца, започета је сарадња са учитељицом Далиборком Путић Бераров, из ОШ „Вук Караџић“, где је у оквиру пројектне наставе у Музеју одржано више радионица. Тема пројектне наставе био је начин живота у праисторији и културе неолита на подручју средњег Баната. У сталној поставци кустос је одржао предавање у Одељењу за археологију, 10. и 17. септембра. Сарадња се наставила, када је 21. октобра одржано предавање „Орнамент на керамици и одећи у културама неолита“, у поменутој школи, док су ученици 22. октобра у простору Музеја кројили одећу за неолитску породицу од натрон папира и украшавали je. Радионица са украшавањем кројене одеће са истим ученицима (ОШ „Вук Караџић“, IV-2) поновљена је у оквиру Дечјег оnline програма у сарадњи са КЦ ЗР, 27. новембра. Радови настали у радионицама у Музеју, школи и Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ презентовани су на крају пројекта у виду изложбе која је отворена у Холу Музеја, под називом „Искуства предака за будућност потомака“. Изложба је отворена 18. децембра. Још једна радионица са темом орнамента у неолиту одржана је ученицима петог разреда из ОШ „Жарко Зрењанин“, 2. новембра.

У средњој ХТПШ „Урош Предић“ кустос је у оквиру тематске недеље под називом „Традиција – инспирација савременог доба“ одржао истоимено предавање са презентацијом, на којој су били представљени експонати из Етнолошког одељења НМЗ који подразумевају вез, шарени вез, златовез, ћурчијски занат и друго. Предавање је одржано 29. октобра ученицима IV-3 који похађају предмете Бојени и штампани уникатни текстил и Предузетништво. Манифестација „Дечија недеља“, која се традиционално одржава сваке прве недеље у октобру, у Народном музеју Зрењанин обележена је посетама ученика основних школа Музеју, док је кустос гостовао 8. октобра у ОШ „Петар Петровић Његош“ и ученицима првих разреда (пет одељења) одржао презентацију о Музеју, као и о понашању приликом посете.

Поводом Светског дана детета, 19. новембра, кустос је готовао у ОШ „Вук Караџић“, на „Pop up“ фестивалу. Тема је било буђење емоционалне интелигенције код деце. Тема коју је кустос у име Музеја приредио тицала се скултуре „Сирочићи“, вајарке Злате Марков Барањи. У радионици под називом „У туђим ципелама – уметност и емоције“, ученицима је испричана прича о околностима настака скулптуре, а циљ је била прича о емпатији кроз уметност.

Током новембра и децембра, у оквиру изложбе „Фабрике намештаја у Зрењанину–Између индустрије и примењене уметности“ аутора Дејана Воргића, организоване су ликовне радионице. Аутор изложбе је одржао ученицима стручно вођење кроз изложбу, док је кустос педагог био задужен за организацију и практично спровођење радионица. У радионицама су учествовали ученици петог разред ОШ „Жарко Зрењанин“, као и ученици Пољопривредне школе и ХТПШ „Урош Предић“. Ученици су скицирали комаде намештаја које су видели на изложби и креативно се изразили инспирисани изложбом.

Крајем 2021. године, успостављена је сарадња са Клубом ученика „Пикасо“ из Зрењанинске Гимназије. Ученици ће бити активни учесници будућих музејских програма, волонтери и друго. У питању су матуранти, ученици професорке Душанке Ђорђевић.

Укупан број ученика који су учествовали у радионицама у Народном музеју Зрењанин које је спровео кустос-педагог износи 156.

У току 2021. године реализоване су и породичне радионице “Креативно празнично уживање” у оквиру изложбе “Мерак ми је…”. Радионице су одржане у периоду од 27 – 30. децембра и на њима је учествовало 40 посетилаца (деце и родитеља).

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности