Radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin od 1. septembra 2021.

Završeno je vreme raspusta, godišnjih odmora i letnjih vrućina tako da se od 1. septembra 2021. godine radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin vraća na uobičajeno.

Izložbeni saloni:
Radnim danom 9-13:30 i 14-19:30 časova
subota 9-13 časova

Stalna postavka:
Radnim danom 8:30 – 19 časova
subota 8:30-12:30 časova

Napomena: Tokom trajanja izložbe „Pod sjajem zvezda – Izložba fotografija Brajana Rašića“ izložbeni saloni NMZ radiće i vikendom od 17 do 21h.

Aktuelne postavke:

Salon: Postavka zrenjaninske izložbe “Pod sjajem zvezda – Izložba fotografija Brajana Rašića” obuhvata šest tematskih celina – dive rokenrol sveta, muški izvođači, kultne muzičke grupe, deo posvećen bendu The Rolling Stones i zasebna celina sa fotografijama Dejvida Bouvija, dok je poslednji segment posvećen periodu jugoslovenskog Novog talasa i obuhvata fotografije na kojima su članovi bendova Šarlo akrobata, Idoli, Električni orgazam. Izložba obuhvata više od stotinu fotografija na kojima su muzičke zvezde koje je fotografisao Rašić poslednje četiri decenije i predstavlja prvu retrospektivu rada ovog fotografa koja je priređena na području bivše Jugoslavije. Izložba traje do 20. septembra 2021.

Mali salon: U Malom salonu NMZ postavka izložbe „Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu“ biće otvorena do 14. septembra 2021. Izložba je posvećena Viktoru Eleku koji je, kao vrstan stručnjak za gajenje šećerne repe i njenu preradu, stigao u Veliki Bečkerek 1911. godine, na poziv osnivača Fabrike šećera, kako bi osnažio tim stručnjaka koji se već formirao oko fabrike u izgradnji. Marljivim i stručnim radom ubrzo je došao na čelo ovog industrijskog preduzeća, te je među Bečkerečanima postao sinonim za šećeranu, koju su ubrzo prozvali Elekovom fabrikom. Autori izložbe su Ferenc Nemet, Anica Draganić i Maria Silađi.

Stalna postavka: Uvek je aktuelna i stalna postavka NMZ koja predstavlja bogato kulturno nasleđe srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije.
Postavka Prirodnjačkog odeljenja se sastoji od dve celine: dioramskog prikaza živog sveta Banata i trodimenzionalne postavke fosilnih ostataka. Arheološko odeljenje hronološki predstavlja eksponate od najstarijeg vremenskog perioda (6.400 godine pre naše ere) pa sve do srednjeg veka. Istorijsko odeljenje čine zbirke starije i novije istorije, kao i Soba istorije sporta, a stalna postavka obuhvata period od početka XIV veka (od nastanka grada) do kraja prve polovine XX veka. Postavka Sobe istorije sporta obuhvata oko 300 predmeta – sportske rekvizite i opremu, odličja sa takmičenja (originale i odlivke), različita priznanja, dokumente i legitimacije. Etnološko odeljenje obuhvata pet prostorija u kojima je prezentovan seoski enterijer gostinskih soba s kraja 19. veka (mađarska, rumunska, slovačka i srpska soba), dok se u ostalim prostorijama nalaze nošnje naroda i narodnosti Srednjeg Banata. Umetničko odeljenje obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost. Zbirka likovne umetnosti predstavlja presek onoga što se u periodu od XVIII do kraja XX veka na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na Banat i velikobečkerečke slikarske ateljee. Postavka primenjene umetnosti predstavljena je eksponatima od porcelana, fajansa, stakla, metala kao i komadima stilskog nameštaja donoseći presek plemićkog, pretežno građanskog enterijera sa predmetima pokućstva Vojvodine u vremenskom rasponu od XVIII do kraja XIX veka.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti