Радно време Народног музеја Зрењанин од 1. септембра 2021.

Завршено је време распуста, годишњих одмора и летњих врућина тако да се од 1. септембра 2021. године радно време Народног музеја Зрењанин враћа на уобичајено.

Изложбени салони:
Радним даном 9-13:30 и 14-19:30 часова
субота 9-13 часова

Стална поставка:
Радним даном 8:30 – 19 часова
субота 8:30-12:30 часова

Напомена: Током трајања изложбе „Под сјајем звезда – Изложба фотографија Брајана Рашића“ изложбени салони НМЗ радиће и викендом од 17 до 21х.

Актуелне поставке:

Салон: Поставка зрењанинске изложбе “Под сјајем звезда – Изложба фотографија Брајана Рашића” обухвата шест тематских целина – диве рокенрол света, мушки извођачи, култне музичке групе, део посвећен бенду The Rolling Stones и засебна целина са фотографијама Дејвида Боувија, док је последњи сегмент посвећен периоду југословенског Новог таласа и обухвата фотографије на којима су чланови бендова Шарло акробата, Идоли, Електрични оргазам. Изложба обухвата више од стотину фотографија на којима су музичке звезде које је фотографисао Рашић последње четири деценије и представља прву ретроспективу рада овог фотографа која је приређена на подручју бивше Југославије. Изложба траје до 20. септембра 2021.

Мали салон: У Малом салону НМЗ поставка изложбе „Елекова фабрика – 110 година шећеране у Зрењанину“ биће отворена до 14. септембра 2021. Изложба је посвећена Виктору Елеку који је, као врстан стручњак за гајење шећерне репе и њену прераду, стигао у Велики Бечкерек 1911. године, на позив оснивача Фабрике шећера, како би оснажио тим стручњака који се већ формирао око фабрике у изградњи. Марљивим и стручним радом убрзо је дошао на чело овог индустријског предузећа, те је међу Бечкеречанима постао синоним за шећерану, коју су убрзо прозвали Елековом фабриком. Аутори изложбе су Ференц Немет, Аница Драганић и Мариа Силађи.

Стална поставка: Увек је актуелна и стална поставка НМЗ која представља богато културно наслеђе средњег Баната из области природе, археологије, етнологије, уметности и историје.
Поставка Природњачког одељења се састоји од две целине: диорамског приказа живог света Баната и тродимензионалне поставке фосилних остатака. Археолошко одељење хронолошки представља експонате од најстаријег временског периода (6.400 године пре наше ере) па све до средњег века. Историјско одељење чине збирке старије и новије историје, као и Соба историје спорта, а стална поставка обухвата период од почетка XИВ века (од настанка града) до краја прве половине XX века. Поставка Собе историје спорта обухвата око 300 предмета – спортске реквизите и опрему, одличја са такмичења (оригинале и одливке), различита признања, документе и легитимације. Етнолошко одељење обухвата пет просторија у којима је презентован сеоски ентеријер гостинских соба с краја 19. века (мађарска, румунска, словачка и српска соба), док се у осталим просторијама налазе ношње народа и народности Средњег Баната. Уметничко одељење обухвата два сегмента – ликовну и примењену уметност. Збирка ликовне уметности представља пресек онога што се у периоду од XVIII до краја XX века на уметничком плану збивало у Војводини и шире, са посебним акцентом на Банат и великобечкеречке сликарске атељее. Поставка примењене уметности представљена је експонатима од порцелана, фајанса, стакла, метала као и комадима стилског намештаја доносећи пресек племићког, претежно грађанског ентеријера са предметима покућства Војводине у временском распону од XVIII до краја XIX века.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности