Put pravih vrednosti – za 5 zrenjaninski polumaraton

U nedelju, 3. oktobra 2021, povodom 5. zrenjaninskog polumaratona Salon Narodnog muzeja biće otvoren za publiku u terminu od 8 do 13 časova, a posetioci će moći da pogledaju izložbu pod nazivom „Put pravih vrednosti“ koja se bavi istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas. Publika može da vidi predmete sa Olimpijskih igara u Tokiju: patike Novaka Đokovića, kačket Milenka Sebića, rukavice Jovane Preković, majicu sa potpisima vaterpolista, bronzana medalju Maje Ognjenović, kao i repliku medalje koja se dodeljivala pobednicima na Igrama 1896. godine, medalju Rajka Mitića u fudbalu (1952), medalju Zvonimira Vujina u boksu (1968), medalju Sofije Pekić u košarci (1980), medalje Momira Rnića u rukometu iz 1988. i 1984. godine, medalje Milorada Stanulova i Zorana Pančića u veslanju iz 1980 i 1984. godine, medalju Andrije Gerića u odbojci (2000) i druge eksponate u vezi sa Olimpijskim igrama i njihovim istorijatom.

Izložba je inače podeljena u tri celine, prva celina posvećena je idejama olimpizma (koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara), počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima. Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, koje je inicirao kapetan Svetomir Đukić, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju. Treću celinu čini virtuelna izložba retkih fotografija i planova arhitektonskog sportskog nasleđa Beograda XIX i XX veka.

Jedan deo postavke posvećen je zrenjaninskim osvajačima olimpijskih medalja.
Autorka izložbe je Nataša Janković a koautorka je dr Marije Pavlović, dok su organizatori Olimpijski komitet Srbije – Olimpijski muzej i Narodni muzej Zrenjanin. Ulaz je slobodan.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti