Пут правих вредности – за 5 зрењанински полумаратон

У недељу, 3. октобра 2021, поводом 5. зрењанинског полумаратона Салон Народног музеја биће отворен за публику у термину од 8 до 13 часова, а посетиоци ће моћи да погледају изложбу под називом „Пут правих вредности“ која се бави историјатом и континуитетом олимпијског покрета и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас. Публика може да види предмете са Олимпијских игара у Токију: патике Новака Ђоковића, качкет Миленка Себића, рукавице Јоване Прековић, мајицу са потписима ватерполиста, бронзана медаљу Маје Огњеновић, као и реплику медаље која се додељивала победницима на Играма 1896. године, медаљу Рајка Митића у фудбалу (1952), медаљу Звонимира Вујина у боксу (1968), медаљу Софије Пекић у кошарци (1980), медаље Момира Рнића у рукомету из 1988. и 1984. године, медаље Милорада Станулова и Зорана Панчића у веслању из 1980 и 1984. године, медаљу Андрије Герића у одбојци (2000) и друге експонате у вези са Олимпијским играма и њиховим историјатом.

Изложба је иначе подељена у три целине, прва целина посвећена је идејама олимпизма (које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара), почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима. Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, које је иницирао капетан Светомир Ђукић, преко првог учешћа Србије на В Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију. Трећу целину чини виртуелна изложба ретких фотографија и планова архитектонског спортског наслеђа Београда XIX и XX века.

Један део поставке посвећен је зрењанинским освајачима олимпијских медаља.
Ауторка изложбе је Наташа Јанковић а коауторка је др Марије Павловић, док су организатори Олимпијски комитет Србије – Олимпијски музеј и Народни музеј Зрењанин. Улаз је слободан.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности