Пројекат „Стаклена витрина месеца“

Уједињене нације прогласиле су 2022. годину Међународном годином стакла (IYOG22) у циљу афирмације стакларства, и то кроз историју и развој технологије, уметничко обликовање, привредни значај и ревитализацију стакларства кроз креативно предузетништво. Неопходно је истаћи технолошки, научни и економски значај стакла јер тај транспарентан материјал на коме се заснивају многе наше технологије може олакшати развој праведнијих и одрживијих друштава које би одговориле на изазове глобализације. Народни музеј Зрењанин се прикључио обележавању Међународне године стакла пројектом “Стаклена витрина месеца“, а у плану су и друге програмске активности.

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почиње 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године. Он представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине ће се мењати, чиме ће се добити на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност. Тематика витрина ће бити разноврсна и представиће производни програм појединих стаклара, технике израде стаклених предмета, начине употребе стакла, поједине типове стакла карактеристичне за различите европске регионе и др.

Прва тематска витрина, која ће бити изложена у марту, посвећена је Мурано стаклу. Од средњег века па све до данас Мурано са истоименог архипелага у венецијанском заливу представља један од најзначајнијих европских стакларских центара. Публици ће овом приликом бити представљено 5 предмета са акцентном на технику милефјори –  хиљаду цветова (итал. миллефиори).

Аутор пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин, који је и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности