Пројекат „Стаклена витрина месеца“ – Иберфанг вишеслојно стакло

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” од 15. априла 2022. године у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин публика ће моћи да погледа камерну поставку посвећену вишеслојном (иберфанг) стаклу.

Иберфанг стакло се састоји од два или више слојева стакла различитих боја. Примарни украс настаје брушењем, а додатни гравирањем и осликавањем. Иберфанг је близак типу камејског стакла, које је познато још од античког доба. Прави успон вишеслојног стакла почиње у планинским деловима Бохемије, која је означила нову епоху у стакларској индустрији. Године 1828. у грофовској стаклари Харахов у Новом свету је почела производња иберфанг стакла са превученим рубин стаклом, да би 1831. први пут представЉено на изложби у Прагу. На простору Србије производња иберфанг стакла почиње почетком 60-их година XX века када у Српску фабрику стакла Параћин долази чувени чешки мајстор Франта (Франтишек).

Збирка примењене уметности Народног музеја Зрењанин представиће пет предмета изведених од иберфанг стакла. Четири предмета су произведена у бохемијским мануфактурама XIX века у духу бидермајера и раног историцизма (II рококо и неоготика), док један предмет припада домаћој продукцији друге половине XX века.

Аутор пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин, који је и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.

Да подсетимо:

Уједињене нације прогласиле су 2022. годину Међународном годином стакла (IYOG22) у циљу афирмације стакларства, а Народни музеј Зрењанин прикључио се обележавању Међународне године стакла пројектом “Стаклена витрина месеца“.

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почиње 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине ће се мењати, чиме ће се добити на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност. Тематика витрина ће бити разноврсна и представиће производни програм појединих стаклара, технике израде стаклених предмета, начине употребе стакла, поједине типове стакла карактеристичне за различите европске регионе и др.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности