Предавање Шимона Ђарматија под називом “Баба Анујка – Рађање једне књиге”

У Салону Народног музеја Зрењанин у четвртак, 20. априла 2023, са почетком у 19 часова биће одржано предавање Шимона Ђарматија под називом “Баба Анујка – Рађање једне књиге”. Повод за предавање аутора књиге и документарног филма о најпознатијој тровачици из Баната је изложба “Танка линија – између лека и отрова”. Након предавања, присутни ће имати прилику да погледају документарни филм о првом серијском убици са нашег простора – Баба Анујки.

Крајем 19. и почетком 20. века у панонској равници један занат доживео је процват. Био је то тровачки занат који је доносио огроман профит. Најбољи такав „занатлија“ на простору Баната била је Ана Драксин из села Владимировца, познатија као баба Анујка. Она је врачала, тровала, варала и пљачкала лаковеран и несрећан свет, а сматра се да је њеном кривицом умрло око педесет људи, док неки мисле да број страдалих премашује сто.

Књига професора Шимона А. Ђарматија плод је вишегодишњег рада и истраживања, заснована искључиво на чињеницама и доступним записима, и представља исцрпан документ о јединственим злочинима. Иако писана без сензационализма, ова књига неће ниједног читаоца оставити равнодушним.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности