Предавање „Ерос на непцима Психе: храна и хедонизам“

Предавање под називом „Ерос на непцима Психе: храна и хедонизам“ одржаће мср Тамара Огњевић, директорка Артис центра, у уторак, 1. марта 2022. године, у 19ч у Салону Народног музеја Зрењанин у оквиру изложбе „Мерак ми је…“.

Ниједно друго биће, осим човека, није у насушну потребу једења учитало толико симбола и табуа. Ниједно није уложило толико маште и енергије у припрему и сервирање хране. Ниједно не тежи да једење претвори у ритуал, културни образац, а понајмање уметност. Храна је заиста прича нашег живота у којој она њена нарочита, сензуалана димензија трансформише хранљиву супстанцу у јединствено хедонистичко „средство“, које ангажује сва чула. Њој се дају атрибути афродизијака, деликатне, магичне твари кадра да покрене Ерос и усрећи Психу. Истовремено, као и свака чаролија, храна има више лица, међу којима су нека изванредно злоћудна. Ово је прича о магији хране као средства иницијације задовољства, односно посредника у буђењу различитих чула. Истовремено, ово је кратко ходочашће у односу уметности и хране колико и у простор у коме се води тешка борба између сладострасног мерака и пантагруеловског претеривања. Ово је истовремено и врло лична прича једне историчарке уметности, гастрохеритолога и писца, која је појела довољно посластица и видела превише уметничких дела, а да не би знала колико је хедонизам изразито индивидуалан, себично личан и само привидно дељив међу потенцијално заинтересованима.

Мср Тамара Огњевић, директорка Артис центра, мастер је историје уметности и докторанд интердисциплинарних научних студија менаџмента културе и медија. Дуже од деценије бави се проучавањем гастрономског наслеђа као посебног облика нематеријалног културног наслеђа, и утемељивач је гастрономске херитологије – синтетичког научно-истраживачког метода у овој области. Аутор је већег броја стручних и научних текстова у области гастрономског наслеђа, као и пројеката, изложби и предавања под заједничким насловом „Српска средњовековна гастрономија – Живети прошлост“ и „Посластичарница“. Тема њеног доктората везана је за управљање гастрономским наслеђем, а добитник је и високог признања Националног комитета Међународног савета музеја – ICOM Србија за пројекат „Живети прошлост“. Истраживач је за гастрономско наслеђе Балкана при Европском институту за гастрономију IEHCA (Тур, Француска), а магазин „Блиц жена“ је 2018. прогласио за жену године због доприноса који је дала у проучавању гастрономског наслеђа Србије.

Аутор пратеће фотографије: Милица Мрвић, 2021.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности