Ослобођење Петровграда у Другом светском рату

Поводом 77 година од ослобођења града, у Холу Народног музеја Зрењанин, биће уприличена камерна поставка под називом „Ослобођење Петровграда у Другом светском рату“. Поставка се састоји од паноа на којима су приказане фотографије ослобођења града (власништво Народног музеја Зрењанин и Музеја Војводине) док ће у неколико витрина бити изложено оружје и лични предмети појединих учесника Народно-ослободилачке борбе (НОБ). Публици ће ова поставка бити доступна од суботе, 2. октобра 2021, а ауторка је Владислава Игњатов, виши кустос – историчар Народноог музеја Зрењанин.

Након априлског рата, Војводина је била подељена. Бачка и Барања су припале Хортијевој Мађарској, Срем – Независној држави Хрватској (НДХ), а Банат је као засебна област ушао у састав Недићеве Србије, али је власт заправо била у рукама локалне немачке мањине – фолксдојчера.
Борба Срба у тадашњем северном Банату била је саставни део свеукупне ослободилачке борбе против нацистичког режима у окупираној Југославији и великом делу Европе. Банат, као и цела Војводина с изузетком Фрушке горе, због свог географског положаја био је непогодан за партизански начин ратовања, тако да је акценат ослободилачке борбе на овом простору био на саботажама и брзим акцијама и избегавању фронталних сукоба с далеко надмоћнијим непријатељем. У Банату није било братоубилачке борбе, односно грађанског рата, што је изузетна особеност ослободилачке антинацистичке борбе у овом делу Војводине и Србије.

Данашњи Средњобанатски округ, који је географски припадао северном Банату, и његово административно седиште град Зрењанин ‒ некада Велики Бечкерек и Петровград ‒ имали су значајну улогу у Народноослободилачкој борби (НОБ). Током три и по године – од првих дана устанка у лето 1941, па до ослобођења Баната у јесен 1944. – слободољубиви Банаћани, највише Срби, водили су непрестану ослободилачку борбу против окупатора. Многи од њих нису дочекали слом фашизма и толико жељену слободу.

Јединице Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) и Црвене армије ушле су 2. октобра 1944. године у Петровград. У завршним операцијама ослобођења града учествовали су и дотадашњи илегалци, који су се у окупираном граду четири године борили на све могуће начине – оружјем, политичким средствима, економским саботажама и диверзијама и другим средствима. Град је остао поштеђен тешких разарања. Након ослобођења Баната, многи Банаћани наставили борбу у војвођанским и другим јединицама НОВЈ, до коначне победе 1945. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности