Обележавање Светског дана уметности

Поводом Светског дана уметности у петак, 15. априла 2022. године, биће одржано стручно вођење кроз сталну поставку Уметничког одељења Народног музеја Зрењанин. Заинтересовани грађани ће се упознати са делима примењене и ликовне уметности, као и са знаменитим личностима из уметничког света које су обележиле нашу ликовну културу. Стручно вођење ће почети у 18 часова на првом спрату Музеја, а заинтересоване посетиоце ће кроз поставку водити Ивана Арађан, кустос-историчар уметности, координатор Педагошко-информативне службе.

Уметничко одељење Народног музеја Зрењанин обухвата два сегмента – Збирку ликовне уметности и Збирку примењене уметности, а на првом спрату сталне поставке такође су представљени и легати које Музеј чува.

Шетајући кроз део сталне поставке Музеја у коме су представљени експонати из Збирке примењене уметности биће речи се о стиловима као што су сецесија, бидермајер и  др, а такође покушаћемо да реконструишемо грађански живот у Великом Бечкереку у 19. и почетком 20. века. У одељку који реперезентује дела из Збирке ликовне уметности посетиоци ће се упознати са сликарством  18, 19. и 20. века у средњем Банату са посебним акцентом на великобечкеречке сликарске атељее. Уз њихове радове говориће се о ауторима попут Шербана Поповића, Константина Данила, Уроша Предића, Васе Поморишца, Тивадара Вањека, Злате Марков- Барањи и других.

Улаз је слободан. Добро дошли!

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности