Наставак Erasmus+ пројекта – storytelling радионица

„Народни музеј Зрењанина наставља са реализацијом европског Ерасмус + пројекта под називом Train2Sustain, са својим партнерима из Аустрије, Грчке и Словеније. Одржана је и снимљена storytelling радионица која обрађује сусрете, сукобе и савезе између аварских и словенских племена током 6. века нове ере, на територији Баната и Војводине. Радионица је снимана професионалном камером , али и мобилним телефоном, као техником која је сваком доступна. Направљена су два филма, различитог техничког квалиета, па ће се у наредном периоду пратити и упоређивати прегледи два снимка и обичног, текстуалног, извештаја са радионице.

Аутори радионице су библиотекар, Владимир Тот, и археолог, Александар Шаламон. Радионица је извођена као илустрација и афирмација експоната из археолошке збирке музеја, костура аварског или словенског ратника. Радионицу су водили библиотекари, Владимир Тот и Тања Граовац. Осим археолошких факата, деци је кроз причу предочена и тема пријатељства, толеранције и међусобне сарадње, као алтернатива сукобима, ратовима и непријатељствима.

Пре приповедања, током првог дела радионице, деца су у атријуму Музеја, са водитељима радионице разговарали о томе како ствари доспевају у музеј, ко их проучава, шта су археологија, палеонтологија и геологија. Затим су на импровизованом археолошком налазишту, са археолошким алатом, ископавала делове костура направљеног од папирмашеа и састављали га са водитељима радионице који су глумили археологе. Костур је добио име по једном од јунака из приче коју су писали библиотекари, сарадници-волонтери на овом пројекту, а затим је однет у археолошку собу у којој је прави костур аварског/словенског ратника и где су деца слушала причу о необичном пријатељству два млада ратника из сукобљених племена, њиховим авантурама и сарадњи. Приповедање је праћено презентацијом на видео биму. Током приповедања, деца су укључивана у причу, тако што су на одређеним местима постављала питања, давала коментаре или производила одређене звуке са водитељима радионице. Током трећег дела радионице, рађена је драмска радионица, деца су подељена на два племена, требала су осмислити са водитељима своје поздраве, своја обележја племена, и нешто од оруђа/оружја/добара, специфичних за аварско или словенско племе. Затим су се сусрели, разменили поздраве и добра, уз разговор о предностима сарадње у односу на конфликт.

Филмови који су снимљени биће постављени на друштвене мреже, тако да сви заинтересовани могу гледати радионицу. На тај начин се афирмише археолошка збирка музеја, излази се у сусрет захтевима млађе генерације, и истражују се нови модели рада музеја у условима изазваним пандемијом вируса ковид-19.“

Линкови ка филмовима који су снимани професионалном камером:

https://youtu.be/pTnElgbY73s

https://youtu.be/j-vW-dtMpAU

https://youtu.be/RKLyufDnkno

Линкови ка филмовима који су снимани мобилним телефоном:

https://youtu.be/mOPOxUgRtT0

https://youtu.be/Bbbq5EIAxa8

https://youtu.be/d-NzHVuJB7g

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности