„Мерак ми је…“

Изложба из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин под називом Мерак ми је…“  биће отворена у Салону зрењанинског Музеја у четвртак, 23. децембра 2021. године, у 19 часова. На изложби и у пратећем каталогу, у контексту хедонизма, разматрано је 30 слика и цртежа који асоцирају на задовољство и чија тема су кафана, пиће, храна, музика, игра, одмор у кући или у природи…

Изложба се отвара на дан рођења сликара Стевана Алексића, аутора чувене жанр-композиције „Весели Банаћани“ која се мотивом, али још више атмосфером, наметнула као централна слика поставке. Осим ове монументалне композиције која приказује одломак свакодневице у једној кафани, издвојено је још неколико радова који кафански простор наговештавају у самом наслову (попут цртежа Паулине Сударски) или садржајем наводе да помислимо да је у питању сличан амбијент („Весело друштво”, „Друштво које пије”, „Сеоска лола”). Уз пиће, неизоставна обележја кафанског призора су музика и игра, па су се на изложби нашли и „Дует” мађарског аутора Иштвана Сењија, „Свирач” и „Оркестар” Владислава Вукова, али и цртеж Уроша Предића на којем сликар представља „Банатско коло” какво се заиграло, не у кафани, већ на тргу у његовом родном Орловату. Уживање у храни приказују две сликарке савременице – Зора Петровић и Фридерика Бенде, које женским фигурама у руке стављају воће из којег избија сва сласт живота („Богатство”, „Девојчице са грожђем”). Овакве сцене уводе у представе хедонизма у природи, било да је то поред воде („Купачице”, „Мали купачи”, „Сусрет једрилица”, „Пецароши”) или под окриљем дрвећа („Друштво у парку”, „Одмор у парку”, „Летња башта”).

Анализирање слика и цртежа из зрењанинске колекције иницирало је помињање и публиковање радова са сличним мотивима из фондова других музејских и галеријских установа. Оваквој врсти паралела, логично су придодане и фотографије као још један визуелни документ завичајног хедонизма, а такође, где год је то било могуће своје место нашао је и по неки стих или прозни исечак.

Мотив који преовлађује у одабраним радовима јесте жанр-сцена, тј. жанр свакодневице у унутрашњем или спољашњем амбијенту. У обе варијанте обавезно је присуство човека у спонтаним радњама. Главни критеријум да се слика или цртеж представе и публикују на овој изложби, односно у пратећем каталогу, утемељен је у хедонистичком проседеу, што свакако отвара нова промишљања и ставове.

Изложба, која траје до 15. марта 2022, имаће све време разноврстан пратећи програм: од стручних вођења, радионица, концерата, до промоција и предавања на којима ће учесници покушати да из различитих аспеката сагледају феномен хедонизма.

Аутор изложбе и каталога је виши кустос-историчар уметности Оливера Скоко. Реализацију изложбе су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Зрењанин. Пројекат су помогли компанија Гомекс. Асоцијација аутентичних хедониста, Color Media Communications, Музичка школа „Јосиф Маринковић“ Зрењанин и Градска кафан

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности