Концерт флаута и гитара

У уторак, 17. маја 2022. године, у Салону Народног музеја Зрењанин са почетком у 19ч биће одржан концерт на којем ће наступити Весна Митар, флаута, и Амалиа Милер, гитара.

Концерт је део програма у оквиру манифестације „Музеји за 10“ и улаз је бесплатан.

Програм:

  • David Wolfson – Intrados
  • Lowell Liebermann – Sonata Op.25
  • Leo Brouwer – La Mitologia de las aguas
  • Dušan Bogdanović – Prelude and Runaway Fugue

ВЕСНА МИТАР је завршила основне и мастер студије флауте на Академији уметности у Новом Саду и Факултету музичке уметности у Београду, а специјализовала је извођење савремене музике на Академији за музику и плес у Јерусалиму. Значајан допринос за њен уметнички израз и пут имали Рената Пенезић, Норберт Гирлингер, Катрин Зенз, Валентина Ненашева и Драган Проле. Своје интересовање за савремену музику испољава од раних студентских дана кроз сарадњу са домаћим и страним композиторима, а потом наставља кроз научно-истраживачке студије на катедри за теорију уметности и медија на интердисциплинарним студијама Универзитете уметности у Београду. Мастер рад назива Пласман и популаризација савремене уметничке музике: студија случаја РТС, одбранила је под менторством проф. др Мирјане Николић. Као члан атинске камерате Europea под вођством Марије Макраки, у периоду 2013-2015. учествовала је у низу резиденцијалних пројеката посвећених премијерном извођењу младих грчких аутора. На домаћој сцени остварила је значајну сарадњу са композиторима Љубомиром Николићем и Ђорђем Марковићем, те пијанисткињом Јеленом Минић. У периоду 2019-2021. године редовно сарађује и наступа са ансамблима за савремену музику Меитар и Тедарим. Наступала је на CEME фестивалу савремене музике у Тел Авиву и Јерусалиму. Тренутно се бави научним радом у оквиру самосталног истраживачког пројекта на Академији за музику и плес у Јерусалиму, под менторством проф. др Мицхаел Клингхоффер-а. Усмерена је на истраживање корелације феномена кризе и креативног процеса у домену савремене поетике и извођења уметничке музике.

АМАЛИА МИЛЕР је један од најмлађих српских концертних извођача. Њен дебитни концерт у Београду је описан као „освежавајући“ догађај на уметничкој сцени. Већ на самом почетку своје каријере иза себе има значајан број солистичких концерата широм Србије и ван. Поред класичних солистичких концерата Амалиа учествује у разним уметничким пројектима. За свој уметнички допринос у реализацији хуманитарног пројекта „Класика у посети“, 2018. године је добила признање од уметничког друшва „Klassikum“. Као члан удружења „Нове звезде класичне музике“ наступала је у пројекту „Концерти 1на1“. Свој уметнички рад базира на извођењу савремене музике, као и сарадњи са савременим композиторима, што уједно претставља њено поље усавршавања на специјалистичким студијама које је завршила 2020. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Дарка Карајића. Посебну важност у овом пољу рада претставља премијерно извођење у Београду дела “Megaron Concerto“ Nikite Koškina na Guitar Art Festivalu 2021. године, као и њена сарадња са реномираном америчком композиторком Белиндом Рејнолдс која је за њу написала и посветила дело «Пуш» (Push). Као члан ансамбла имала је прилику да сарађује са младим српским композитором Дамјаном Јовичином на бројним премијерним извођењима. Од 2019. године почиње да ради као један од организатора Гитар Арт Фестивала.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности