Koncert gudačkog kvarteta “Il Belpaese”

U ponedeljak, 8. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert gudačkog kvarteta “Il Belpaese” u kojem nastupaju Erne Švan (violina), Dušan Birač (violina), Borut Pavlič (viola) i Željko Ivović (violončelo). Na programu će biti dela Dejana Despića, Ane Kazimić, Ivane Stefanović i Aleksandre Vrebalov. Koncert je podržao SOKOJ iz Fonda za kulturna davanja.

Ulaz je slobodan!

O kvartetu:

Gudački kvartet “Il Belpaese” osnovan je 2011. godine, kada njegovi članovi koji godinama zajedno sviraju u različitim kamernim sastavima i orkestrima u zemlji i inostranstvu, dolaze na ideju da formiraju i svoj sastav. Tako iskustva i koncertnu praksu prenose u ovaj ansambl, što im daje još više prostora za muziciranje ali i omogućava stvaranje prepoznatljivog stila.

Svi članovi kvarteta su obrazovani muzičari i pored rada u ovom ansamblu sviraju i u našim najboljim institucionalizovanim orkestrima, ali se bave i pedagoškim radom u obrazovnim i visokoobrazovnim muzičkim institucijama, ne samo u Novom Sadu, već i šire.

Na svom repertoaru imaju najpoznatije gudačke kvartete kompozitora kao što su Dvoržak, Mendelson, Hajdn, Šostakovič, Mocart, Betoven…kao i mnoga dela domaćih kompozitora.
Pohađali su brojne seminare od kojih se mogu izdvojiti Master Class poznatog američkog gudačkog kvarteta ”Amernet” kao i Master Class Davida Harringtona osnivača i prve violine ”Kronos” kvarteta.

U aprilu 2014. Godine učesnici su internacionalnog muzičkog festivala ”Evmelia“ u Grčkoj, gde su ostvarili zapažen nastup sa delima Dvoržaka i u saradnji sa pijanistkinjom iz Belgije Katia Veekmans.
U junu 2014. održavaju niz koncerata u Italiji, regija Lombardija, zahvaljujući saradnji sa ”Parco Adda Nord”.
U sklopu Kotor Art festivala 2014. godine, izvode gudački kvartet ”Play Strindberg” kompozitorke Ivane Stefanović. Iste godine postaju vođe orkestra Kotor Art festivala.
U aprilu 2015. godine, nastupaju na SOMUS-u (Somborske muzičke svečanosti) takođe sa delom ”Play Strindberg”.
Juna 2015. u okviru ”International Parks Festival”održavaju četiri koncerta u Italiji (Trezzo sull’Adda i Cassano d’Adda).

Biografije:

Erne Švan (violina) završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Irine Jašvili. Kao solista nastupao je sa Zrenjaninskom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Cameratom Novi Sad, Zrenjaniniskim kamernim, kao i sa Jevrejskim kamernim orkestom. Deluje kao koncertmajstor u više kamernih i simfonijskih orkestara. U duu sa sestrom Hildom Švan (klavir) održava redovnu koncertantnu praksu nastupajući u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Velika Britanija, Italija). Bavi se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je zaposlen kao stručni saradnik na predmetu Violina.

Dušan Birač (violina) završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Irina Jašvili. Svirao je u više orkestara i kamernih sastava među kojima su Novosadski kamerni orkestar, orkestar Camerata Academica, Vojvođanski simfoničari i radionica za kamernu muziku Ad Libitum. Zaposlen je u Operi srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Delovao je kao vođa deonica drugih violina festivalskog orkestra Kotor Arta, član Vojvođanskog Simfonijskog orkestra, orkestra Camerata Academica i Banjalučke filharmonije.

Borut Pavlič (viola) završio je osnovne i magistarske studije viole na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Dušica Polovina. Svirao je u Novosadskom kamernom orkestru i Vojvođanskim simfoničarima kao i u radionici za kamernu muziku Ad Libitum. Zaposlen je u Operi srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kao vođa viola. Član je orkestra Camerata Academica i Vojvođanskog Simfonijskog orkestra na poziciji vođe viola.

Željko Ivović (violončelo) završio je osnovne studije na fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, klasa prof. Dejan Božić, a magistarske studije na “Universität für Musik und darstellende Kunst Graz – Oberschützen” u Austriji u klasi prof. Tobias Stosiek. Od 2008. do 2011. godine je stalni član kamernog orkestra „Dušan Skovran“. Zaposlen je u školi za muzičke talente u Ćupriji kao profesor violončela i orkestra. Vodio je deonicu violončela u festivalskom orkestru Kotor Arta. Član je Vojvođanskog Simfonijskog orkestra i Banjalučke filharmonije.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti