Изложба фотографија „Реке живота”

У петак, 25. марта 2022. године, са почетком у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће свечано отворена изложба фотографија под називом „Реке живота” аутора Предрага Костина. Поред 60 одабраних фотографија које ће се наћи на изложби, публика ће моћи да погледа и купи и истоимену фото-монографију.

Изложба представља живи свет настањен око наших великих река и покушај је аутора да утиче на промену свести и размишљање савременог човека да сачува природу која полако нестаје. На фотографијама можемо видети велику сеобу птица, рику јелена, орлове белорепане на гнезду како хране младунце и многе друге животиње којима је опстанак угрожен услед човековог немара. Фотографије су настале на територијама специјалних резервата природе Стари Бегеј – Царска бара, Горње Подунавље и Ритови доњег Потисја, као и на територији Националног парка Фрушка гора. Изложба ће после Зрењанина бити представљена и у националним парковима Србије као што су Тара, Ђердап и други.

Предраг Костин рођен је у Зрењанину 1976. године. Фотографијом природе почео је да се бави 2007. године, да би већ у 2008. години победио на конкурсу National Geographiц Србија са темом „Дивље животиње“. Жеља му је да својим фотографијама пренесе лепоту света који нас окружује, а који слабо примећујемо. До сада је учествовао на  више самосталних и групних изложби фотографија. Као круна његовог досадашњег рада 2021. године издата је фото-монографија „Реке живота“.

„Бележећи животне циклусе на рекама, Костин кроз своје фотографије не шаље поруку „дођите и погледајте”, већ „погледајте и сачувајте”, стварајући тако јединствену документарну грађу, едукативну и опомињућу у исто време, откривајући нам величанственост природе. Баш као што се живот открива у пуном сјају када се са реке подигне измаглица.”

Igor Rill, уредник часописа National Geographic Србија

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности