Почетак Erasmus+ пројекта „Train2Sustain“

„Народни музеј Зрењанина, са својим партнерима из Словеније, Аустрије и Грчке отпочео је реализацију европског Erasmus + пројекта, под називом ’Train2Sustain’. Ради се о пројекту који се примарно бави младима, ангажованим на пољу културе, било да су у питању млади уметници или млади едукатори, посебно у светлу новонастале ситуације изазване Ковид вирусом. Пројекат је такође намењен и запосленима у култури који раде са младима.

Пет партнерских организација, током наредне две године, сарађиваће како би истражили што ефикасније нове начине представљања културних садржаја, користећи различите дигиталне алате. У плану је и стварање интернет окружења које ће понудити заинтересованима резултате пројекта. Младима, као и онима који са њима раде, требало би кроз пројекат пружити одговоре које вештине и дигиталне алате могу користити да представе свој рад и у условима створеним пандемијом Ковида – 19, када је ограничен или онемогућен рад установа културе.

Циљ пројекта је и да истражи како су уметници и запослени у култури прошли кроз тежак период изолације, затварања и социјалне дистанце током пандемије, као и како да се боље умреже и повежу, како би боље афирмисали свој рад у новонасталим околностима.

Прве активности биле су посвећене припреми снимања филмова којим би се на друштвеним мрежама представио одређен садржај из археолошке збирке Музеја, рад два уметника/занатска радника, као и метод који би помогао едукаторима да представе младима било који садржај из културе, посебно онај садржај који се обрађује и у школским програмима. Ради се о сторyтеллинг методи, којом се кроз приповедање и емотивно ангажовање учесника, на забаван начин представља неки садржај, или се афирмише нов уметнички садржај. Планирано је снимање једне радионице са децом у Музеју, и два интервјуа са уметницима/занатским радницима, који треба да их представе публици на забаван, некласичан начин. Обављени су разговори са уметницима, сниматељем и водтељима радионица. Током јесени снимаће се материјал и анализирати учинак који снимљени материјал на друштвеним мрежама има у односу на класичан, биографски, хронолошки, уобичајени начин презентовања садржаја или уметника.“

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности